Konutlarda dış sıva hasarlarının çözüm yolları ve alternatif sıva denemeleri (Konya örneği)
The solutions to exterior plaster damages in houses and alternative plaster trials (Konya model)
- Tez No: 153760
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAZIM KOÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Dış sıva, Yapıda hasar etkenleri, Dış sıva hasarları, Alternatif sıva, Exterior plaster, damage effects in construction, exterior plaster damages, alternative plaster. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONUTLARDA DIŞ SIVA HASARLARININ ÇÖZÜM YOLLARI VE ALTERNATİF SIVA DENEMELERİ (KONYA ÖRNEĞİ) Mustafa DERELİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Nazım KOÇU 2004, 142 Sayfa Jüri: Yrd.Doç.Dr. Nazım KOÇU Yrd.Doç.Dr. Ercan Hamit OĞUZALP Yrd.Doç.Dr. İlhan KOÇ Yapılan korumak ve estetik amaçla uygulanan dış sıvalar; tasarım, uygulama ve kullanımdan kaynaklanan hatalar sonucunda çevresel etkilere karşı dayanımlarını kaybederler. Bunun sonucunda yapı dış sıvalarında hasarlar meydana gelmektedir. Araştırmada Konya konut yapılarından seçilen örneklerle dış sıvalarda oluşan fiziksel hasarların tespiti yapılmıştır. Fiziksel hasarın oluşmasında etkili olan doğal olaylar ve canlılar, insan faktörü ve dış sıvayı oluşturan bileşenlerin deneysel metotlarla özelliklerinin belirlenmesi ve alternatif sıva denemelerine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda hasar ve kusurların oluşmaması için çözüm önerileri getirilmiştir. Yukarıda bahsedilen konu doğrultusunda hazırlanan çalışmanın birinci bölümünde giriş yer almaktadır. Bu bölümde araştırmanın amaç ve kapsamı belirtilmiş, materyal-metot üzerinde durulmuştur. Ayrıca konu ile ilgili literatür özetlerine yer verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde literatürde yer alan dış sıva kavramlarına yer verilmiştir. Dış sıva tanımı ve tarihçesi yanında, sıva yapımında kullanılan malzemeler, sıva türleri, sıva uygulanacak yüzeyler hakkında bilgiler verilmiştir. Sıva yapımında dikkat edilecek hususlar bu bölümde ele alınmıştır. Üçüncü bölümde dış sıvalarda hasar ve kusurun kısaca tanımı yapılmıştır. Araştırmada dış sıva hasar ve kusuruna neden olan etkenler ve kaynaklan detaylı olarak ele alınmıştır. Konya konut yapılarından seçilen örnekler ile hasar türleri belirlenmiş ve çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Dördüncü bölümde ise dış sıvalarda kullanılan malzeme özelliklerinin hasar ve kusur oluşumda rolünün belirlenmesi amacıyla Türk standartlarına uygun alternatif sıva denemeleri yapılmıştır.Özellikle dış sıvaların alan çalışması ile tespit edilen etkilere karşı dayanımı yüksek olması gerekmektedir. Ancak tasarım aşamasında dikkate alınmayan detaylar, uygulama hataları ve kullanıcı etkisi ile doğal olaylar ve canlılar, sıvalarda hasar ve kusura yol açmıştır. Sonuç bölümünde dış sıvalarda hasar ve kusur oluşumunun engellenmesi ve sıvanın görevini tam olarak yerine getirebilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE SOLUTIONS TO EXTERIOR PLASTER DAMAGES IN HOUSES AND ALTERNATIVE PLASTER TRIALS (KONYA MODEL) Mustafa DERELİ Selçuk University Institute of Natural and Applied Sciences Department of Architecture Advisor: Assist. Prof. Dr. Nazım KOÇU 2004, 142 Pages Jury: Assist. Prof. Dr. Nazım KOÇU Assist. Prof. Dr. Ercan Hamit O?UZALP Assist. Prof. Dr. İlhan KOÇ The exterior plasters applied for the protection of constructions and esthetic scenery, lose their strengths against environmental effects caused from the faults in design, application and utilization periods. In the end, there occur damages on the exterior plasters of the constructions. In the research, the physical damages formed on the exterior plasters are determined with the samples taken from house constructions in Konya. There are made alternative plaster trials and investigations directed towards the determination of the components constituting exterior plaster with experimental methods and the natural facts, living beings and human being factor that are effective in the formation of the physical damage. Throughout the obtained data, there are presented solution suggestions not to form any damage and defects. In the first chapter of the study prepared through the subject mentioned above, there exists the introduction. In this chapter, the object and scope of the research are indicated and the material-method is discussed. The literature summaries about the subject also take place in this section. In the second chapter of the research, the exterior plaster concepts mentioned in the literature take part. There are given information about the materials used for plastering, plaster types and surfaces to be plastered besides the definition of the exterior plaster and its history. The matters that should be cared in plastering are also mentioned in this section. In the third chapter, the definition of damage and defect on exterior plasters is made. In the research, the factors causing exterior plaster damage and defect and their resources are taken into consideration in details. The damage types are mpresented by the samples chosen from house constructions in Konya and solution suggestions are given. In the fourth chapter, the alternative plaster trials appropriate to Turkish Standards are made in order to define the role of the material characteristics used in the exterior plasters in the formation of the damage and defect. Especially the resistance of the exterior plasters against the effects determined by the field study should be high. However, the details not considered during the design stage, application faults, user effect with natural facts and living beings caused damage and defect in plasters. In the conclusion chapter, there are given suggestions for exterior plasters to prevent the formation of damage and defect on themselves and to perform their duty exactly.