Monotmorillonit kilinin dielektrik özelliklerinin 5Hz-13MHz frekans aralığında incelenmesi
The investigation of dielectric properties of monmorillonite clay in the 5Hz-13MHz frequency region
  1. Tez No: 153759
  2. Yazar: ABDULLAH DERYAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYRETTİN KÜÇÜKÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ca-montmorillonit, dielektrik ölçümler, kutuplanma mekanizmaları, Hawriliak-Negami, arayüzeysel kutuplanma, Kuvvet Yasası, Arrhenius eğrisi, aktivasyon enerjisi, Ca-montmorillonite, dielectric measurements, polarization mechanisms, Power law, interfacial polarization, Hawriliak-Negami, Arrhenius plot, activation energy
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, kalsiyum-montmorillonit türü kil numunesinin dielektrik özelliklerinin ölçülmesindeki kutuplanma mekanizmaları incelenmiştir. Numunenin dielektrik ölçümleri, 5Hz-13Mhz frekans aralığında ve 23°C, 42°C, 60°C, 80°C ile 100°C sıcaklıklarında alınmıştır. Numune önce düzgün yüzeyli diskler haline getirilmiştir. Sonra belirtilen sıcaklıkların sağlanması için Elektro-mag Sıcaklık Kontrolcüsü ve HP4192A LF Empedans Analizörü kullamlarak numunenin empedansı ölçülmüştür. Bu değerlere göre kil numunesinin geçirgenlik ve iletkenlik değerleri ve buna bağlı olarak Kompleks Elektrik Formalizmi ile Elektrik Modülü hesaplanmıştır. Bulunan bu deneysel modüle, teorik işlemler sonucu elde edilen modül fit edilmiş ve bu fit işleminden elde edilen parametrelerle birlikte durulma zamam ve durulma frekansı bulunmuştur. Her sıcaklık için elde edilen durulma frekansı Arrhenius Çizimiyle grafikleştirilmiş ve bu grafiğin eğiminin yardımıyla numunenin Aktivasyon Enerjisi saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, polarization mechanisms in measurement of dielectric properties of calcium-montmorillonite clay have been examined. Dielectric measurements of the sample were carried out in the 5 Hz - 13 MHz frequency region, and at temperatures of 23°C, 42°C, 60°C, 80°C and 100°C. First, sample was prepared as a disk with a smooth surface. Then, at the specified temperatures, the temperature was held constant by Elektro-mag Temperature Controller, impedances of the sample were measured by using a HP 4192A LF Impedance Analyzer. Corresponding to these values, permittivity and conductivity values of clay sample and Complex Electric Formalism and Electric Modulus were calculated. The modulus obtained from theoretical works was fitted to the experimental modulus mentioned above, and the relaxation times and relaxation frequencies were determined using the parameters obtained from these fit operations. Relaxation frequencies for each temperatures step were displayed on an Arrhenius plot, and by the help of slope of this graphic, Activation energy of the sample was determined.