Periyodik lineer fark sistemlerin kararlılık parametrelerinin hesaplanması
The calculation of stability parameters of the linear discrete-time systems with periodic coefficients
- Tez No: 153775
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KEMAL AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Periyodik katsayılı fark denklem sistemleri, fark asimtotik kararlılık, pratik fark asimtotik kararlılık, kararlılık parametresi. m
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Doktora Tezi PERİYODİK LİNEER FARK SİSTEMLERİN KARARLILIK PARAMETRELERİNİN HESAPLANMASI Kemal USLU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Kemal AYDIN 2004, Sayfa 48 Jüri: Prof. Dr. Ali SİNAN Prof. Dr. Haydar BULGAK Prof. Dr. M. Necdet ÇATALBAŞ Doç. Dr. Hamdi Şükür KILIÇ Yrd. Doç. Dr. Kemal AYDIN Uygulamalı matematikte, periyodik katsayılı lineer fark denklem sistemlerinin asimtotik kararlılığı problemi iyi bilinen bir problemdir. Bu problem için Aydın et al. (2000) tarafından iki farklı şart sayısı önerilmiştir. Bu parametreler lineer fark denklem sistemlerinin pratik fark asimtotik kararlılığını bilgisayarda kontrol etmek için algoritmalar oluşturmaya imkan vermektedir. Tezde bu şekilde algoritmalar elde edilmiş ve algoritmalarla ilgili nümerik örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE CALCULATION OF STABILITY PARAMETERS OF THE LINEAR DISCRETE-TIME SYSTEMS WITH PERIODIC COEFFICIENTS Kemal USLU Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Kemal AYDIN 2004, Page 48 Jury: Prof. Dr. Ali SİNAN Prof. Dr. Haydar BULGAK Prof. Dr. M. Necdet ÇATALBAŞ Doç. Dr. Hamdi Şükür KILIÇ Yrd. Doç. Dr. Kemal AYDIN The problem of an asymptotic stability of the linear discrete-time equations with periodic coefficients is well-known in applied mathematics. Two condition numbers of the problem are suggested by Aydın et al. (2000). These numbers allow to organise the algorithms for computer checking an practical asymptotic stability of the equations. Such algorithms are described in the thesis. A number of illustrative numerical examples are given. KEY WORDS: The discrete-time equations with periodic coefficients, discrete-time asymptotic stability, practical discrete-time asymptotic stability, stability parameter. IV