Topraktepe (Yeşildağ-Beyşehir-Konya) kromitlerinin zenginleştirme yöntemlerinin araştırılması
Resarch of enriching processes of Topraktepe (Yeşildağ-Beyşehir-Konya)
- Tez No: 153774
- Danışmanlar: DOÇ.DR. VEYSEL ZEDEF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kromit, kromit konsantrasyonu, zenginleştirme, gravite ayırması, flotasyon, yüksek alan şiddetli yaş manyetik ayırma, Chromite, chromite ore concentration, enriching, gravity, seperation, flotation, high intensity wet magnetic seperation 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TOPRAKTEPE (YEŞİLDAĞ-BEYŞEHİR-KONYA) KROMİTLERİNİN ZENGİNLEŞTİRME YÖNTEMLERİNİN ARAŞTIRILMASI TevfıkAĞAÇAYAK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Veysel ZEDEF 2004, 100 Sayfa Jüri: Prof. Dr. M. Kemal GÖKAY Doç. Dr. Veysel ZEDEF Yrd. Doç. Dr. Salih AYDOĞAN Bu çalışmada, Ado Madencilik A.Ş. tarafından işletilmiş ve daha sonra terk edilmiş olan Topraktepe (Yeşildağ-Beyşehir-Konya) kromitlerinin jig, sallantılı masa, humprey spirali, multi gravite seperatör, yüksek alan şiddetli yaş manyetik ayırıcı ve flotasyon ile optimum koşullarda zenginleştirme olanakları araştırılmıştır. Topraktepe (Yeşildağ) kromitlerinin kimyasal analizi sonucunda ortalama % 47,68 Cr2O3 tenörüne sahip olduğu anlaşılmıştır. Mineralojik incelemeler sonucunda başlıca bileşenlerinin kromit ve serpantinit olduğu belirlenmiştir. Kromitin zenginleştirilebilmesi için sallantılı masa, multi gravite seperatör, humprey spirali ve manyetik ayırma yöntemleri uygun görülmüştür. En uygun yöntem olarak ise Multi gravite seperatör ile zenginleştirme yöntemi seçilmiştir. Deney sonuçlarından; -0,106+0,075 mm fraksiyonunda, 150 dev./dak. tambur dönüş hızında, % 46,22 Cr2O3 tenörlü besleme cevherinden; % 79,83 verimle, % 57,52 Cr203 tenörlü, 175 dev./dak. tambur dönüş hızında, % 46,22 Cr2O3 tenörlü besleme cevherinden; % 98,18 verimle, % 51,06 Cr2O3 tenörlü, kromit konsantreleri üretilmiştir. Multi gravite seperatör ile yapılan deneyler sonucunda, incelenen 2 tambur dönüş hızında yüksek verimle, yüksek tönörlü konsantreler üretilmiş olup; en iyi sonuç 150 dev./dak. hızında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis RESEARCH OF ENRICHING PROCESSES OF TOPRAKTEPE (YEŞİLDA?- BEYŞEHİR-KONYA) CHROMITES TevfıkA?AÇAYAK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Veysel ZEDEF 2004, 100 Pages Jury: Prof. Dr. M. Kemal GÖKAY Assoc. Prof. Dr. Veysel ZEDEF Assist. Prof. Dr. Salih AYDO?AN In this work, optimum enriching possibilities of Topraktepe chromite (Yeşildağ-Beyşehir-Konya) ores from abondoned mines (mined by Ado Madencilik Inc.) were searched. Enriching methods employed were; by jigging, shaking table, humprey spiral, multi gravity seperator, high intensity wet magnetic seperation and flotation for the this research study. The ore samples collected from the old mine have a grade of G-2O3 as 47.68 %. Main minerals in the ore samples were determined and they were chromite and serpantinite. Shaking table, humprey spiral multi gravity seperator and magnetic seperation methods were tested and aproved for enriching chromites. The tests revealed that the enriching method by multi gravity separator is the best method for Topraktepe chromite ore deposit. Overall results show that, 46.22 % grade Cr203 feed enriched upto, 57.52 % Cr2Û3 grade by 79.83 % recovery in -0.106+0.075 mm sized sample with 150 rpm drum speed of the gravity seperator. Maximum concentrate grade of has been obtained when 46.22 % 0^03 grade in -0,106 +0,075 mm sized ore were given to the seperator which has 175 rpm drum speed. Then the concentrate grade was 51.06 % Cr203 with 98.18 % recovery. The results of MGS test demonstrated that, high recovery and high grade concentrates have been obtained for two drum rotation speed. The best result has been obtained at 150 rpm drum speed.