İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin fen bilgisi müfredatındaki fizik kavramlarını anlama düzeyleri
Understanding level the physics concepts in science curriculum of the secondary 7th class students
  1. Tez No: 153776
  2. Yazar: AYŞE NEVRUZ OTÇU BAYRAKCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET SARIKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik, Fen Bilgisi, Kavramlar, Kavram Öğretimi, Anlaşılma Düzeyi, Physics, Science, Concepts, The teaching of concept, Understanding level
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ İLKÖĞRETİM 7, SINIF ÖĞRENCİLERİNİN FEN BİLGİSİ MÜFREDATINDAKİ FİZİK KAVRAMLARINI ANLAMA DÜZEYLERİ Ayşe Nevruz Otcu (Bayrakçı) Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi (Fizik Öğretmenliği) ABD. Danışman: Yrd.Doç.Dr. Ahmet SARI KOÇ 2004, 104 Sayfa Jfiri; Yrd,Doç,Dr, Ahmet Sarıkoç Yrd.Doc.Dr. Hatice Güzel Yrd.Doç.Dr. Ayhan Özmen Bu çalışma dokuz bölümden oluşmaktadır.Birinci ve ikinci bölümde giriş ve kaynak taraması yer almaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, araştırmaya temel olan problem belirtilmiştir. Araştırmanın amacı, önemi, varsayımları ve sınırlılıkları bu bölümde işlenmiştir. Dördüncü bölümde, araştırmaya yardımcı olacak bilgiler sunulmuştur. İlköğretim fen bilgisi dersinin önemi, amaçlan ile fen bilgisi dersiyle öğrencilere kazandırılmak istenen davranışlardan bahsedilmiş, fen bilgisi öğretiminin geliştirilmesi için uygulanabilecek yeni yaklaşımlardan olan Yapısalcılık yaklaşımı açıklanmıştır. Yine bu bölümde kavramlarla ilgili çeşitli kaynaklardan yararlanarak kavram öğretimi ve kavram öğretiminde kullanılan materyaller hakkında bilgilere yer verilmiştir. Araştırmanın beşinci bölümünde, araştırmanın yöntemi, modeli, evren ve örneklemi, verilerin toplanması ve çözümü ile ilgili uygulanan teknikler hakkında bilgilere yer verilmiştir. Altıncı bölümde ise uygulanan basan testinden elde edilen bulguların analiz, sentez ve yorumlarını içeren bilgiler bulunmaktadır. Yedinci bölümde elde edilen bulgulara dayanarak araştırmanın sonuçlan açıklanrmştır.Sekizinci bölümde bu sonuçlara dayanarak önerilerde bulunulmuştur. Dokuzuncu bölümde araştırmada yararlanılan kaynaklar verilmiştir. Araştırmada toplanan verilerin istatistik analizinden şu sonuçlar elde edilmiştir. 1 -öğrencilerin büyük bir çoğunluğu“Kuvvet ve Hareketin Buluşması-Enerji”ünitesinde geçen kavranılan algılayamamışlardır. 2-Öğrenciler araştırmamıza konu olan ünitenin kavramlarım birbiriyle kanştırmaktadırlar. 3-Öğrencİler, derste öğrendikleri kavranılan günlük hayatta karşılaştıklan çeşitli olaylarla ilişkilendirememektedirler.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT POST- GRADUATE THESIS UNDERSTANDING LEVEL THE PHYSICS CONCEPTS IN SCIENCE CURRICULUM OF THE SECONDARY 7 TH CLASS STUDENTS Ayşe Nevroz Otcu (Bayrakçı) SELÇUK UNIVERSITY SCIENCE INSTITUTE PHYSICS TEACHING DEPARTMENT Supervisor : Yrd.Doc.Dr. Ahmet Sarıkoç 2004, 104 Pages Jury: Yrd.Doc.Dr. Ahmet Sankoç YrdLDoçJDr. Hatice Güzel YrdDoç.Dr. Ayhan özmen The study is composed of nine sections. The entry and source searches take part in the first and second sections. In the third section of the study, the problem which is causation of the study is clarified. The aim, consequence, guesses and qualifications of the study are explained in this section.In the fourth section, the theoretical knowledges which are stand by the study are prefaced. The importance and the aim of the science course and the attitudes that is wanted to enlarge are mentioned. Constructivism approach that is a new approach to improve the science teching for applying is told. Also in this section, with using the different literatures about the concepts, the knowledges about the concept teaching and used materials are explained. In the fifth section of the study, the knowledges about the method, shape of the study, system and its sample, the collection of the data and their solution, the techniques used by them are explained.The sixth section is consist of the analysis, synthesis and explanation of the evidences which are acquired by the practiced success testin the seventh section, with the rely on the evidences, the conclusion of the study is explained. In the eighth section by these conclusions some suggestions are offered. The sources which are benefited for search are given in the nineth section. By the statistics analysis of the collected data in the study, these evidences are achieved: 1- The most of the students couldn't detect the concepts that is in“Meeting Power and Movement-Energy”unit. 2- The students are confused the concepts that are the subject of the unit in our study. 3- The students are could not contract the concepts which learned in the lesson with the different events of the diary life.