Konya-Çumra-Abditolu Köyü arazi toplulaştırma alanındaki toprakların değerlendirme kriterlerindeki değişikliklerin belirlenmesi
The determination of the changes in evalvation of the soils in the area consolidated of Abditolu Village-Çumra-Konya
  1. Tez No: 153900
  2. Yazar: AYLA ÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAİM KARAKAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Verimlilik, arazi toplulaştırması, toprak endeksi, değişken faktörler. u, Productivity, land consoüdation, soil index, changeable factors. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA - ÇUMRA - ABDİTOLU KÖYÜ ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ALANINDAKİ TOPRAKLARIN DEĞERLENDİRME KRİTERLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLERİN BELİRLENMESİ Ayla ÖNAL Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Saim Karakaplan Jüri: Prof. Dr. Saim Karakaplan Prof. Dr. Sait Gezgin Doç. Dr. Cevdet Şeker 2004, Sayfa: 80 Bu araştırma Konya-Çumra-Abditolu Köyü'nün arazi toplulaştırması yapılmış olan sahasında gerçekleştirilmiştir. Çalışma alanındaki toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri ve buna bağlı olarak toprak endeksindeki değişmeler incelenmiştir. Alman yüzey toprak örnekleri ve profil örneklerinin analiz sonuçlarına göre; araştırma alam toprakları; genellikle ince bünyeli, organik maddece fakir, hafif alkalin reaksiyona sahip, hidrolik geçirgenlikleri düşük, kireç miktarı yüksek, fosfor ve potasyumu yeterli miktarda içermekte olup; Cu, Fe, Mn bakımından zengin, Zn bakımından fakirdir.Araştırma sonunda, arazi toplulaştırması ile yapılan toprak ıslahının ve drenaj uygulamasının toprak endeksine etki eden geçici faktörler (tuzluluk, drenaj vb.) üzerinde iyileştirici etkisinin olduğu ve buna bağlı olarak toprak endeksinin % 74'e varan oranlarda arttığı bulunmuştur.Çiftçilerle yapılan anket sonuçlarına göre; toplulaştırma kapsamında yapılan tesviye ve sulama sistemleri hariç diğer kültür teknik hizmetlerden memnun kaldıkları ortaya çıkmıştır. Arazilerde; parçalılık oram %56 oranında azalmış, sulanabilen parsel oram %66'dan %97'ye çıkmış, parsellere ulaşım durumu %34'den %100'e çıkmış, uygulanan arazi ıslahı sonucu ekilemeyen alanlar tarıma açılmış, dekara elde edilen ürün miktarı artmış, parsel şekilleri düzeltilmiş ve bunlara bağlı olarak parsel değerlerinin arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis THE DETERMINATION OF THE CHANGES IN EVALVATION OF THE SOILS IN THE AREA CONSOLIDATED OF ABDITOLU VILLAGE-ÇUMRA-KONYA AylaÖNAL ^ Selçuk University Graduade School of Naturel and Apphed Sciences Department of Soil Supervisor: Prof. Dr. Saim Karakaplan Prof. Dr. Sait Gezgin Doç. Dr. Cevdet Şeker 2004, Page: 80 This research has been realized in the area of Konya-Çumra-Abditolu village which has been made land consolidation. Physcial and chemical characteristics of the soil samples collected were determined and related to the these, soil index changes were examined carefully. According to the results, of analyses; soils are in fine texture, has poor organic matter, light alkaline reaction. They have low hydraulic permeability. Lime content is high. They have enough amount of phosphorus and potassium. The soils have rich amount of Cu, Fe, Mn, but have poor Zn. The results showed that, soil amelioration and drainage application which were made with land consolidation have positive effects on soil index which has temporary factors. According to this, it was found that soil index increased up to 74%. According to the results of questionnaire which was done with the farmers; except land grading and irrigation systems related with the consolidation, they have satisfied with other culture mtechnic utilities. Again according to the results of questionnaire; pieced ratio was decreased by 56 %, irrigatable land ratio increased from 66 % to 97 %, roads leading to the land increased from 34 % to 100 %. Results of the soil amelioration, non-arable land returned to arable ones. Amount of product increased. Plot shapes were corrected and related to this, value of land increased.