Konya ilinde ekmek ve unlu mamuller üretim-tüketim yapısı
The structure of manufacturing-consumption bread and floury crops in Konya
  1. Tez No: 153901
  2. Yazar: SAFİYYE TEKELİOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MİTHAT DİREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekmek, Unlu Mamul, Üretim, Tüketim
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA İLİNDE EKMEK VE UNLU MAMULLER ÜRETİM-TÜKETİM YAPISI Safıyye TEKELİOĞLU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mithat DİREK 2004, 143 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Kenan PEKER Yrd. Doç. Dr. Yusuf ÇELİK Yrd-Doç. Dr. Mithat DİREK Bu çalışmada, Konya ili Meram, Karatay ve Selçuklu Merkez ilçelerinde üretilip tüketime sunulan ekmek ve unlu mamullerin üretim ve tüketim yapışım ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmada basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 500 tüketici, 58 de üretici olmak üzere toplam 558 kişi ile anket yapılmış olup, anketlerden elde edilen veriler değerlendirilerek yorumlanmıştır. İncelenen ailelerde ortalama nüfus varlığı 4,12 kişi olup, ailelerin %34,4'ünün 600-999 milyon TL/ay arası, %34'ünün 1.000-2.999 milyon TL/ay arası gelir düzeyinde oldukları, anket uygulanan hane halkı temsilcilerinin %3 7,2 'sinin yükseköğretim, %34,4'ünün ilköğretim, %29,2'sinin ortaöğretim ve %1,2'sinin de yüksek lisans, doktora mezunu oldukları tespit edilmiştir. Konya ilinde, aile başına günlük ortalama tüketilen ekmek miktarının 3,84 adet olduğu, özel ekmek fırınları tarafından üretilip satılan ekmeklerin kalitesini, tüketicilerin %62' sinin iyi bulduğu, belediye ekmek fırınları tarafından üretilip satılan ekmeklerin kalitesini tüketicilerin %64,4'ünün iyi bulduğu, tüketicilerin %67,6'smm unlu mamullerin kalitesinden memnun olduğu, tüketicilerin %70,8'inin ekmek fiyatından memnun olduğu, tüketicilerin %67,6'sımn ekmeğin ambalajlı olarak satışa sunulmasını istemesinekarşın, üreticilerin %82,7'sinin ekmeğin şu anki gibi satışa sunulmasını istediği, tüketicilerin %5 0,2 'sinin ekmek gramajından memnun olmadığı ve ailelerin %65,2'sinin haftada alman ekmeklerin hepsini tükettikleri belirlenmiştir. Tüketicilerin eğitim düzeyi arttıkça, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından üretici firmaların denetlenmediğini düşünenlerin oranında artış gösterdiği tespit edilmiştir. İl Sağlık Müdürlüğü' nün denetimlerinin daha disiplinli yapılması ve denetim ile ilgili bilgilerin kamuoyuna yansıtılması halkın güveninin kazanılması açısından önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis THE STRUCTURE OF MANUFACTURING AND CONSUMPTION BREAD AND FLOURY CROPS IN KONYA Safıyye TEKELİOGLU Selçuk University Gradute School of Natural And Applied Sciences Departmen of Agricultural Economics Supervisor:. Asist. Prof. Dr. Mithat DİREK 2004, 143 Jury: Asist.Prof. Dr. Kenan PEKER AsistProf. Dr. Yusuf ÇELİK AsistProf. Dr. Mithat DİREK In this study, it is targeted to explain manufacturing and consuming bread and floury products in the district of Konya province, Meram, Karatay, Selçuklu. In the study, it had been surveyed with 500 consumers and also 58 manufacturer, totally 558 people who is chosen by simple random sampling method. It is commented by estimating the data which is being acquired from polls. Average population entity of analyzed families are 4,12. These families of 34,4 percent are getting 600-999 million TL/month and 34 percent of the families are getting 1000- 2999 millions TL/month. It is fixed that 37,2 percent of household representatives who is surveyed were graduated from higher education, 34,4 percent of them were from primary education, 29,2 percent of them were from secondary education and also 1,2 percent of them were graduated by master and doctorate degree. The amountIV of day-to-day consumed loaves of bread per family are 3,84 in Konya. The quantity of bread which is manufactured and sold by private bakeries are estimated well by 62 percent of the consumers. The qualtity of bread which is manufactured and sold by municipal bakeries are estimated well by 64,4 percent of the consumers. 67,6 percent of cosumers are glad with the quality of floury crops. 70,8 percent of consumers are glad with the price of bread. Although 67,6 percent of consumers want to be sold loaves of bread in packages, 82,7 percent of manufacturers want to sell as now. 50,2 percent of consumers aren't glad with the weight in grains of bread and it is fixed that 65,2 percent of families consume all of bread which is bought per week. It is fixed that the ratio of people who thinks not to be inspected consumer firms by Provincial Healthy Management are increasing. It is important that checks by Provincial Healthy Management would be more disciplined and would have informed public about the knowledge of checks by getting people's trust.