Kombinatoriyel optimizasyon problemlerinin karınca algoritmaları ile çözümü
Solving combinatorial optimization problems using ant algorithms
  1. Tez No: 153902
  2. Yazar: KEMAL ALAYKIRAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ORHAN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karınca Algoritmaları, Gezgin Satıcı Problemi, Esnek Akış Tipi Çizelgeleme, Ant Algorithms, Travelling Salesman Problem, Hybrid Flow Shop Scheduling
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KOMBİNATORİYEL OPTİMİZASYON PROBLEMLERİNİN KARINCA ALGORİTMALARI İLE ÇÖZÜMÜ Kemal AL AYKIRAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd.Doç. Dr. Orhan ENGÎN 2004, 60 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Ali ÜNÜVAR Doç. Dr. Fatih BOTSALI Yrd. Doç. Dr. Orhan ENGİN Karınca Algoritmaları, karıncaların doğadaki davranışlarından etkilenilerek ortaya konulmuş bir problem çözme tekniğidir ve pek çok kombinatoriyel optimizasyon probleminin çözümünde kullanılmıştır. Çalışmada, karınca algoritmalarının problem çözme performansını artırmak için yeni bir algoritma önerilmiştir. Literatürde Polinomiyal Olmayan-Zor (Non-Polinomial{NP}-Hard) sınıfı içinde yer alan Gezgin Satıcı Problemi ve Esnek Akış Tipi Çizelgeleme Problemi üzerinde parametre optimizasyonu yapılmış, ardından bu problemler hem klasik Karınca Algoritması ile ve hem de önerilen yeni algoritma ile çözülmüş ve sonuçlar analiz edilmiştir. Önerilen algoritmanın karınca algoritmalarının çözüm performansını artırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis SOLVING COMBINATORIAL OPTIMIZATION PROBLEMS USING ANT ALGORITHMS KemalALAYKIRAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Orhan ENGİN 2004, 65 Pages Jury: Prof.Dr.AHÜNÜVAR Assoc. Prof. Dr. Fatih BOTSALI Asst. Prof.. Dr. Orhan ENGİN Ant Algorithms are problem solving methods which were developed observing the natural behavior of real ants and it is used solve so many combinatorial optimization problem. In this study, a new algorithm in order to increase the solution performance of Ant Algorithms is developed. Parameter optimizations are done on Traveling Salesman Problems and ; Hybrid Flowshop Problems, which are known to be Non-Polinomial (NP)-hard problems in the literature, and furthermore these problems are solved using both classical Ant Algorithms and the proposed algorithm and the results are analyzed. The results derived are encouraging and due to this fact, it can be said that the new algorithm increases the solution performance of Ant Algorithms.