Konya II. Oganize Snayi Bölgesi'nin jips içerikli kil zemininin mühendislik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the engineering properties of Konya II. Organise İndustial Region's soft clay ground containing gypsum
  1. Tez No: 153909
  2. Yazar: VOLKAN ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jips, Jipsli Zeminler, Konsolidasyon, Konya II. Organize Sanayi, Gypsum, Soil Containing Gypsum, Consolidation, II. Organised Industrial
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA II. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESFNIN JİPS İÇERİKLİ YUMUŞAK KIL ZEMİNİNİN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Volkan Albayrak Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd.Doç.Dr. Mustafa YILDIZ 2004, 83 Sayfa Jüri: Yrd.Doç.Dr. Mustafa YILDIZ Yrd. Doç. Dr. Osman Nuri ÇELİK Dr. Ali Rıza SÖĞÜT Bu çalışma ile Konya II. Organize Sanayii bölgesinde geniş bir alana yayılan jips içerikli yumuşak kil zeminlerin mühendislik özellikleri belirlenerek, jipsin neden olduğu sorunlar incelenmiştir. Bölgede önceden yapılan geoteknik çalışmalar gözden geçirilmiş., bu çalışmada verilere esas teşkil edecek bilgilerin toplanması amacı ile 5 noktada derinlikleri 10-15 m. arasında değişen ilave sondajlar yapılmıştır. Sondajlar sırasında geçilen zemin tabakalarının mühendislik özelliklerini belirlemek amacıyla her bir 1 m'de shelby tüpleri ile örselenmemiş numuneler alınmıştır. Numuneler üzerinde zeminin indeks özelliklerini, mukavemet parametrelerini ve sıkışma özelliklerini belirlemek amacı ile deneyler yapılmıştır. Deneyler sonucunda zemininin içindeki jips oranına bakılarak, jips içeriğinin zeminin kıvam limitlerine; mukavemet parametrelerine ve sıkışma indisine olan etkisi araştırılmış ve bu durumun bölgede bulunan sanayi yapılarına olan etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT MSc Thesis INVESTIGATION OF THE ENGINEERING PROPERTIES OF KONYA II. ORGANISE INDUSTIAL REGION'S SOFT CLAY GROUND CONTAINING GYPSUM Volkan Albayrak Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor : Assist. Prof. Dr. Mustafa YILDIZ 2004, 83 Pages Jury: Assist. Prof. Dr. Mustafa YILDIZ Assist. Prof. Dr. Osman Nuri ÇELİK Dr. Ali Rıza SÖ?ÜT In this thesis, engineering proporties of soft clay soils containing gypsum which is available over a wide area at II. Organised Industrial Site in Konya and problems caused by gypsum was investigated. An extensive review of earlier geotechnical studies made on the area has been done and in order to obtain additional data for the analysis in the study, bore samples whose depth is between 10-15 m. was taken from 5 different locations. During the boring process, undisturbed soil samples from the area at 1 m. intervals were taken in order to determine the engineering proporties of the layers which were drilled during boring. Tests were conducted on the samples aiming to determine the soil index proporties straight proporties and consolidation proporties of the soil. After the tests, considering the gypsum on plastisity, strenght parameters and consolidation proporties of soils are investigated. Also how the buildings around study area affected was investigated.