Isı taşınımı katsayısı ve sürtünme faktörünün helisel borularda türbülanslı zorlanmış taşınımda sabit yüzey ısı akısı için deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of heat trasfer coeficient and friction factor on turbulent forced convec tion in helical pipes for constant heat flux
- Tez No: 153908
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL ALTINIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isı transfer katsayısı, Sürtünme faktörü, Türbülanslı akış, Korelasyon, Heat transfer coefficient, Friction factor, Turbulent flow, Correlation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
II ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ISI TAŞINIM KATSAYISI VE SÜRTÜNME FAKTÖRÜNÜN HELİSEL BORULARDA TÜRBÜLANSLI ZORLANMIŞ TAŞINIMDA SABİT YÜZEY ISI AKISI İÇİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Muhittin TEKİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Kemal ALTINIŞIK 2004,188 sayfa Jüri: Prof.Dr.Kemal ALTINIŞIK Prof.Dr.Şefık BİLİR Yrd.Doç.Dr.Suna KARGICI Bu çalışmada, ısı taşınım katsayısı ve sürtünme faktörü helisel borularda türbülanslı zorlanmış taşımmda sabit ısı akısı için deneysel olarak incelenmiştir. Çalışmada, ısı transfer katsayısı ve sürtünme faktörü için birer korelasyon geliştirilmiştir. Korelasyonların geliştirilmesinde en küçük kareler yöntemi kullanılmış, ısı transfer katsayısı ve sürtünme faktörü için bağıl hata ve korelasyon katsayıları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT MS Thesis EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF HEAT TRANSFER COEFFICIENT AND FRICTION FACTOR ON TURBULENT FORCED CONVEC TION IN HELICAL PIP ES FOR CONSTANT HEAT FLUX Muhittin TEKİN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Kemal ALTINIŞIK 2004,188 page Jüri: Prof.Dr.Kemal ALTINIŞIK Prof.Dr.Şefik BİLİR Asst.Prof.Dr.Suna KARGICI In this study, heat transfer coefficient and friction factor were experimentally examined for turbulent forced convection in helical pipes at constant heat flux. Correlation equations were developed for both heat transfer coefficient and friction factor. The least-squares method was used for correlations. The values of the correlation coefficients and relative errors were found for the heat transfer coefficient and for friction factor.