Karaman yöresi elma bahçelerindeki beslenme problemlerinin araştırılması ve çözüm önerileri
Investigation of nutrition problems and their solutions on apple orchards in Karaman province
  1. Tez No: 153924
  2. Yazar: HAKAN OKTAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Karaman, elma, besin elementleri, kloroz, klorofil, Karaman, apple, nutrition, chlorosis, chlorophyll u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KARAMAN YÖRESİ ELMA BAHÇELERİNDEKİ BESLENME PROBLEMLERİNİN ARAŞTIRILMASI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Hakan OKTAY Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN 2004, 35 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN : Prof. Dr. Sait GEZGİN : Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN Bu çalışmanın amacı, elma üretiminde önemli bir yere sahip olan Karaman yöresindeki elma bahçelerinde görülen beslenme problemlerini tespit etmek ve çözüm önerileri sunmaktır. Araştırmada, Karaman yöresini temsil edecek şekilde belirlenmiş 20 dekardan daha büyük 13 elma bahçesinden seçilen çok klorozlu, orta derecede klorozlu ve kloroz göstermeyen 26 ağacm taç izdüşümlerinden 0-30, 30-60 ve 60-90 cm derinliklerinden alınan toprak örnekleri, aynı ağaçlardan alınan yaprak örnekleri ve hasat zamanında toplanan meyve örnekleri analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, toprak pH değerlerinin 7.5 ile 8.1 arasında değiştiği, ortalama toprak tuzluluğuna (221 umhos/cm) göre toprakların hafif tuzlu olduğu, ortalama kireç içeriğinin % 38, organik madde miktarının ise % 1.6 olduğu belirlenmiştir. Toprakların tekstür sınıfları da kil ile kumlu-tm arasında bulunmuştur. Toprak örneklerinin ortalama N, P, K, Ca ve Mg kapsamları sırasıyla 1000, 44.7, 458.3, 3796 ve 354.2 ppm'dir. Diğer taraftan, yine toprak örneklerinin ortalama Fe, Cu. Mn, Zn ve B içerikleri sırasıyla 4.5, 2.2, 11.4, 0.8 ve 1.26 ppm olarak bulunmuştur. Toprak örneklerinin yaklaşık yansında Zn noksanlığı belirlenmiştir. Yaprak örneklerinde N, P, K, Ca. Mg, S, aktif Fe, toplam Fe, Cu. Mn. Zn, B ve klorofil analizleri yapılmış ve Örneklerin % 30.7?sinde N, % 11.5'inde P. % 15.4?ünde K, % 96'sında Ca, % 100'ünde S ve % 88.5'inde ise Zn noksanlığı tespit edilmiştir. Taze yaprak örneklerinde yapılan klorofil analizlerine göre yaprakların klorofil a içerikleri 4.01 ile 28.51 mg/1 ve klorofil b içerikleri ise 1.3 ile 26.46 mg'l arasında belirlenmiştir. Ortalama olarak meyve örneklerinin ağırlığı 147 g, çapı 69.3 mm, kuru maddesi % 12.7, kabuk sertliği 64.7 kPa, meyve eti sertliği 656.2 kPa, toplam asitliği % 0.3 ve C vitamini miktarı ise 5.8 mg/1 00 g olarak saptanmıştır. Toprak omeWerinin analiz sonuçlan ile yaprak ve meyve örneklerinin analiz sonuçlan arasında önemli düzeylerde pozitif ve negatif korelasyonlar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF NUTRITION PROBLEMS AND THEIR SOLUTIONS ON APPLE ORCHARDS IN KARAMAN PROVINCE Hakan OKTAY Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Assist Prof. Dr. Mehmet ZENGİN 2004, 35 Page Jury : Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN : Prof. Dr. Sait GEZGİN : Assist Prof. Dr. Mehmet ZENGİN The aim of this study is to determine nutrition problems and their solutions in the apple orchards of Karaman province, where the apple production is very high. In the research, in 13 orchards, which are bigger than 20 da, the soil samples were taken from 0-30, 30-60 and 60-90 cm soil depths of bottoms of 26 trees which are much chlorosis, moderate chlorosis and without chlorosis, the leaf and fruit specimens were collected from same trees and were analyzed in laboratory. According to the results, soil pH values ranged from 7.5 to 8.1, mean soil salty (221 umhos/cm) was low, mean lime content was 38 % and mean organic matter content was 1.6 %. On the other hand, soil texture class ranged from clay to sandy loam. The mean N, P, K, Ca and Mg contents of soil samples were 1000, 44.7, 458.3, 3796 and 354.2 ppm. In addition, mean Fe, Cu, Mn, Zn and B contents of the soil specimens were found as 4.5, 2.2, 11.4, 0.8 and 1.26 ppm. The Zn deficiency was determined in the half of soil specimens, approximately. In the leaf samples, N, P, K, Ca, Mg, S, active Fe, total Fe, Cu, Mn, Zn, B and chlorophyll were analysed and in the 30.7 % of samples N, in the 11.5 % of samples P, in the 15.4 % of samples K, in the 96 % of samples Ca, in the 100 % of samples S and in the 88.5 % of samples Zn deficiencies were determined. According to the chlorophyll results analyzed in fresh leafs, chlorophyll a contents of leaves were found between 4.01 and 28.51 mg/1 and chlorophyll b contents were found between 1.3 and 26.46 mg/1. In addition, as a mean of fruit samples weight 147 g, diameter 69.3 mm, dry matter 12.7 %, peel hardness 64.7 kPa, pulp hardness 656.2 kPa, total acidity 0.3 % and C vitamin content 5.8 mg/100 g, were determined. On the other hand, the significant positive and negative correlations were evaluated between the soil samples analysis results and the leaf and fruit samples analysis results.