Lise fizik II mekanik konularının öğretiminde WEB-bilgisayar destekli öğretimin öğrenci başarısına etkisi
The effects of WEB-computer assisted instruction at high school physics II mechanics course subjects on the success of student
  1. Tez No: 153931
  2. Yazar: MÜCAHİT YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Fizik öğretimi, Web Destekli Fizik öğretimi, Bilgisayar Destekli Eğitim, Bilgisayar Destekli öğretim, Computer Assisted Physics Instruciton, Web Assisted Physics Instruction, Computer Assisted Education, Computer Assisted Instruction n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi LtSE FİZİK II MEKANİK KONULARININ ÖĞRETİMİNDE WEB-BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİMİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ Mücahit YILMAZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Anabilim Dalı Danışman Doç.Dr. Oğuz DOĞAN 2004, 104 Sayfa Jüri Doç.Dr. Oğuz DOĞAN Yrd.Doç.Dr. Ahmet SARIKOÇ Yrd.Doc.Dr. Hatice Güzel Bu çalışmada, bilgisayarın başta fizik öğretimi olmak üzere eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılması hakkında literatür taraması yapılmıştır. Hem bilgisayar laboratuarlarında hem de İnternet'te kullanılabilecek özelliğe sahip, Newton'un Hareket Kanunları'm içeren bir materyal hazırlanmıştır. Hazırlanan materyal üç farklı Anadolu Lisesi'nde uygulanmıştır. Hazırlanan materyalin öğrenci başarısına etkisini araştırmak amacıyla üç grup oluşturulmuştur. Bu gruplar, laboratuar, İnternet ve kontrol gruplarıdır. Araştırma sonunda veriler Tukey HSD testi ile analiz edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin fizik dersine karşı tutumlarının incelendiği tutum Ölçeği hazırlanmış ve çalışma grubuna uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlarda laboratuar ve İnternet grubu kontrol grubuna göre daha başarılı olmuşlardır. Ancak laboratuar ve İnternet gruplarının başarıları arasında anlamlı bir farklılık çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Post Graduate Thesis THE EFFECT OF WEB-COMPUTER ASSISTED INSTRUCTION AT HIGH SCHOOL PHYSICS H MECHANICS COURSE SUBJECTS ON THE SUCCESS OF STUDENT Mücahit YILMAZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Science and Mathematics Education Supervisor Assoc.Prof.Dr. Oğuz DO?AN 2004, 104 Pages Jüri Assoc.Prof.Dr. Oğuz DO?AN Dr. Ahmet SARIKOÇ Dr. Hatice Güzel In this study, a review of literature on using computers in education and instruction, firstly in physics instruction had been done. A material which included Newton's Motion Laws to get characteristic for using on both computers laboratories and Internet had been prepared. Developed material had been applied on three different Anatolian High Schools. Three groups had been constituted to research the effect of the developed material on students' succeses. These groups had been occured laboratory, Internet and control groups. At the end of the research, data had been analyzed by Tukey HSD Test. Also attitude measure which studied students' attitudes to physics lessons had constituted and applied to study group. Laboratory and Internet groups have been more succesfull than control group at the result of this study. However there is not an expressive difference between laboratory and Internet groups.