Bilgisayar destekli modellemede çözüm ağı üretimi ve düzgünleştirme teknikleri
Mesh generation and smoothing tecniques in computer aided modelling
- Tez No: 153930
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Çözüm Ağı, Delaunay, İlerleyen Cephe, Sekizgen Ağacı, Dörtgen Ağacı, Daire Paketleme, Laplacian Yumuşatma, Açı Tabanlı Yumuşatma, Çözüm Ağı İnceltme, Sonlu Elemanlar Yöntemi, OpenGL n, Mesh Generation, Delaunay, Advanced Front Method, Quadtree, Octree, Sphere Packing, Surface Meshing, Volume Meshing, Unstructured, Laplacian Smoothing, Angle Based Smoothing, Mesh Refinement, Finite Element Method, OpenGL rv
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLEMEDE ÇÖZÜM AGI ÜRETİMİ VE DÜZGÜNLEŞTİRME TEKNİKLERİ Kemal EBIK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Damşman: Doç.Dr. Ahmet ARSLAN Jüri: Doç.Dr. Ahmet ARSLAN Doç.Dr. Şirzat KAHRAMANLI Yrd.Doc.Dr. Öztuğ BİLDİRİCİ. 2004, 86 Sayfa Bir modellemede, ortamın sayısal metotlarda kullanılabilmesi için modelin istenen çözünürlükte alt parçalara ayrılması gerekmektedir. Bunun için günümüzde modelin fiziksel ve geometrik yapışma göre çeşitli çözüm ağı üretim algoritmaları mevcuttur. Bunların içerisinden delaunay üçgenleme yöntemi en sık ve yaygın kullanımı ile göze çarpmaktadır. Bu sebepten uygulamamızın temelim oluşturmuştur. IÇözüm ağı üretim yöntemleri ile üretilen çözüm ağlan istenen netlikte ve homojenlikte değilse, çözüm ağına düzgünleştirme ve inceltme algoritmaları tatbik edilir. Bu algoritmalar arasında ise Laplacian yumuşatma yöntemi, düzgünleştirme yöntemleri arasında en fazla tercih edilenler arasındadır. Sonuçta elde edilen çözüm ağının ise bilgisayarda modellenmesinde OpenGL kütüphanesini kullanmak bize hızlı ve etkin bir grafik simülasyonu sağlamıştır. Yapılan uygulamada ise, bu üç yapı kullanılmıştır. Çözüm ağı üretiminden, yumuşatma, inceltme ve süpürme aşamalarına kadar hem görsel hem de sayısal nitelikte sonuçlar yansıtılmıştır. Sonuç çözüm ağı bir iskelet robot model üzerinde uygulanmıştır. Bu uygulamada yüzey kaplama yöntemi kullanılmıştır. İlaveten süpürme yöntemi kullanılarak kapalı bir hacim oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis MESH GENERATION AND SMOOTHING TECHNIQUES IN COMPUTER AIDED MODELLING Kemal EBÎK Selçuk University Institute of Natural Sciences Department of Computer Engineering Consultant: Assc.Prof.Dr. Ahmet ARSLAN Jury: Assc.Prof.Dr. Ahmet ARSLAN Assc.Prof.Dr. Şirzat KAHRAMANLI Asst.Prof.Dr. Öztuğ BİLDİRİCİ 2004, 86 Pages In order to use environment with digital methods, we need to divide it sub parts. For this purpose, currently there exists various Mesh Generation (M.G.) algorithms for model's phsical and geometric structure. Of these, delaunay triangulation method is noticable with its frequent and broad use. Because of this, it base our application. mIf meshs generated by MG, are not in desired cleaning and homgeneity, smoothing and Mesh Generation Refinement algorithms are applied. Of those Laplacian Smoothing method isthe one of the mostly preferred. To use OpenGL library to model resulting mesh in computer, provided us fast and efficient graphical simulation!! In the developed application these three structure are used. From mesh generation to smoothing and sweeping phases, both visual and digital results are reflected. Result mesh generation was applied on a structural frame robot model. In this apllication face mesh generation method was used. Moreover, A close volume was created with swept method.