Sayısal harita üretiminde proje planlaması ve yönetimi
Project planning and management in numerical map production
- Tez No: 153952
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Proje planlaması, süre ve maliyet hesabı, Gannt diyagramları, CPM yöntemi, PERT yöntemi, kazanılmış değer analizi yöntemi, KDA kavramları, sayısal haritalar. ıı, Project planning, duration and cost calculation, Gannt charts, CPM method, PERT method, Earned value analysis method, Earned value analysis concept, numerical maps. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Sayısal Harita Üretiminde Proje Planlaması ve Yönetimi Mevlüt UYAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ayhan CEYLAN 2004, 132 sayfa Jüri: Prof. Dr. Cevat İNAL Yrd. Doç. Dr. Ayhan CEYLAN Yrd. Doç. Dr. Tayfun ÇAY Dünya ekonomisi her sene belirli oranda büyümektedir. Bu büyümeye paralel olarak büyük çaplı projeler uygulanmaktadır. Eldeki kaynakların, projenin belirlenen süresi içinde en etkin şekilde kullanılması zorunluluğu vardır. Rekabet ortamında proje yüklenicileri, proje yönetimi yöntemlerini kullanarak görevlerini en etkin şekilde yerine getirmektedirler. Proje planlaması yapılmakla, işletme yöneticisinin elinde bulunan sınırlı kaynakların en verimli şekilde nasıl kullanılacağı, kimlerin hangi görevle yükümlü oldukları, sorumlulukları, kontrol imkanları da ortaya konulmuş olur.Harita projelerinde de durum böyledir. Bu çalışmada; Sivas-Kızılcakışla bölgesinde yapılacak sayısal halihazır harita alımı uygulamasında, planlama ile ne gibi avantajların sağlanacağı gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışma alam 93 hektarı gayrimeskun, 9 hektarı meskun olmak üzere toplam 102 hektarlık bir alam kapsamaktadır. Yapılan iş aynı bölgedeki ikinci çalışma olduğu için faaliyet sürelerinin tahmininde herhangi bir zorluk olmamasından dolayı planlama tekniği olarak CPM yöntemi kullanılmıştır. Planlama ayrıca Microsoft Project proje yönetim programı yardımıyla da yapılmıştır. Program, planlama yanında işin ilerleyişini de takip ederek zaman ve maliyet raporları ile daha ayrıntılı değerler sunmaktadır. Projenin izlenme aşaması üç adımda gerçekleştirilmiştir. Microsoft Project programı ile bir proje planlama tekniği olan kazanılmış değer analizi yöntemiyle de sonuçlar elde edilmiştir. Sivas-Kızılcakışla kasabası sayısal harita alımı projesinde proje planlama tekniği kullanılarak 77 gün sürecek olan proje 60 günde bitirilmiştir. Bu durumda projenin, 17 gün erken ve 679 737 000 TL daha ucuza bitirilebileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis Project Planning and Management in Numerical Map Production MevlütUYAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayhan CEYLAN 2004, 132 Page Jury: Prof. Dr. Cevat İNAL Assoc. Prof. Dr. Ayhan CEYLAN Assoc. Prof. Dr. Tayfun ÇAY The world economy grows with certain ratio in every year. Being parallel to this growth, large-scale projects are being applied. The present resources should be used more effectively in the defined time interval of the project. The project contractors among the competition environment are performing their duties more effectively by using project management methods. By making project planning, how to use the limited resources owned by the company director more effectively, who will be in charge of which duty, their responsibilities, control opportunities will be put forward. mAlso in map projects, the situation is the same. In this study, it is tried to present what kind of advantages can be provided by planning during the application of present numerical map formation that will be carried out in Sivas-Kızılcakışla region. The workspace covers an area of 102 hectares formed from 92 hectares non- inhabited and 9 hectares inhabited areas. Since the study we carried out is the second study in the same region, the CPM method is used as the planning technique due to not having any difficulty in estimating the activity periods. Planning is also carried out by the help of the Microsoft Project program that is a project management program. The program presents more detailed values about time and cost reports besides planning by following the work's advances. The tracing stage of the project was performed in three steps. The results are obtained with Microsoft Project program and a project planning technique named as earned value analysis method. The project that would finish in 77 days by using project-planning technique, finished in 60 days in the numerical map formation project of Sivas-Kızılcakışla town. By this way, it was put forward that the project could be finished 17 days earlier and 679 737 000 TL cheaper.