Otomotiv yedek parça sektörüne elektronik veri değişimi (EDI) uygulanması projesi için veritabanı ve formların oluşturulması
Creating the database and forms for applying the electronic data interchange (EDI) to the sector of automotive spare parts
- Tez No: 153953
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FARUK ÜNSAÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: EDI, otomotiv, yedek parça, e-ticaret. ıı, EDI, automotive, spare part, e-commerce. iv
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi OTOMOTİV YEDEK PARÇA SEKTÖRÜNE ELEKTRONİK VERİ DEĞİŞİMİ (EDI) UYGULANMASI PROJESİ İÇİN VERİTABANI VE FORMLARIN OLUŞTURULMASI İlhan İLHAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Sistemleri Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Faruk ÜNS AÇAR 2004, 82 sayfa Jüri: DoçDr. Süleyman YALDIZ Doç.Dr. Fatih M. BOTSALI Doç.Dr. Faruk ÜNSAÇAR Bu çalışma ile, günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen hızlı gelişmeler sonucu giderek yaygınlaşan Elektronik Ticaret'in (E-ticaret) bir parçası olan EDI'nin (Electronic Data Interchange-Elektronik Veri Değişimi), ülkemizde otomotiv yedek parça sektörüne uygulanması projesinin devamı olan veritabanı ve formların oluşturulması işlemi yapılmıştır. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından desteklenen bu proje için öncelikle, ülkemizde üretilen Renault marka otomobillerin parça bilgileri ile, sunucu (server) üzerinde veritabanı oluşturulmaya başlanmıştır. Ayrıca ANSI X12 EDI standardındaki sipariş, teyit ve fatura formlarım oluşturan bir arayüz tasarlanmıştır. Tasarlanan arayüz ve sunucu üzerindeki veritabanı aracılığıyla, istenilen otomotiv yedek parça bilgileri için sipariş, teyit ve fatura formu oluşturulabilmektedir.İmalatçıların ürettikleri parça bilgilerini veritabanına girebilmeleri için İmalatçı arayüzü geliştirilmiştir. Veritabanı yöneticisinin veri girebilmesi veya mevcut verileri değiştirebilmesi için Veri Giriş arayüzü, kullanıcı oluşturabilmesi için de Kullanıcı arayüzü geliştirilmiştir. Ayrıca alınan ve gönderilen faturaların piyasadaki mevcut ticari paket programlardan ETA ve NETSİS'e, alınan ve gönderilen siparişlerin de sadece NETSİS programına gönderilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CREATING THE DATABASE AND FORMS FOR APPLYING THE ELECTRONIC DATA INTERCHANGE (EDI) TO THE SECTOR OF AUTOMOTIVE SPARE PARTS İlhan İLHAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Computer Systems Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Faruk ÜNSAÇAR 2004, 82 pages Jury: Assoc.Prof.Dr. Süleyman YALDIZ Assoc.Prof.Dr. Fatih M. BOTSALI Assoc.Prof.Dr. Faruk ÜNSAÇAR In this study, it has been tried to apply the EDI (Electronic Data Interchange) to the sector of automotive spare parts in our country as a part of the Electronic Commerce (E-Commerce) which is becoming world wide due to todays rapid developments in the information and communication technologies. For this project which is supported by the State Planning Organisation (SPO - DPT), initially, the data base has been started to be created on the server with the spare parts of Renault automobiles which are produced in our country. Moreover an interface has been designed to create the order, confirmation and invoice forms in ANSI XI 2 EDI standards. Thanks to the interface and the data base on the server, the order, confirmation and invoice forms can be created for the desired information of automotive spare parts. inProcedur's interface has been developed in order to enter the database of their producing information. To enter the data or to change existing data for database manager, the Data Entrance interface and to form user the User interface have been developed. Also it has been ensured to send the received end sent invoices from present commercial packet programs in the market to the ETA and NETSİS ans sent orders just to the NETSİS program.