Kesir ve ondalık kesir kavramalrının meteryal tabanlı öğretimi ve uygulamaları
Material based teaching of concepts of fraction and decimal fraction with application
  1. Tez No: 153970
  2. Yazar: YAKUP YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ARDAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Material Based Instruction, Concept Instruction
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Kesir ve Ondalık Kesir Kavramlarının Materyal Tabanlı Öğretimi ve Uygulamaları Yakup YILMAZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Halil ARDAHAN 2004, Sayfa: 69 Jüri: Prof. Dr. Halil ARDAHAN Prof. Dr. Hasan ŞENAY Doç. Dr. Faruk ÜNSAÇAR Yrd. Doç. Dr. İsa KORKMAZ Araştırmada ilköğretim okullarının birinci kademe 5. sınıf matematik dersinde Materyal Tabanlı Kavram Öğretim yapılan öğrenciler ile geleneksel yöntem yapan aynı seviyedeki öğrencilerin erişileri arasındaki farkı ortaya koymak amacıyla, deney ve kontrol gruplu karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmada, Konya ili 5.ci sınıf öğrencileri araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini (sample space), 2002-2003 öğretim yılında, Konya ili Meram ilçesindeki Mehmet BEĞEN İlköğretim Okulu ile Vali Necati ÇETINKAYA İlköğretim Okuluna devam eden 5. sınıf öğrencilerinden rasgele seçilen toplam 151 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın deney ve kontrol gruplarım belirlerken öğretmen ve okul idarecilerinden alman bilgiler ve öğrencilerin ilk sınavlardan aldıkları notlara göre birbirine eş seviyede şube belirlenmiş verasgele seçilerek deney ve kontrol grupları olarak atanmışlardır. Araştırmada deney ve kontrol gruplarına önce bir ön-test uygulanmıştır. Deney grubuna materyal tabanlı kavram öğretimine göre hazırlanmış kesir sayılan ve ondalıklı kesir sayıları materyalleri uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise geleneksel yöntem uygulanmıştır. Uygulamalar sonunda ise gerekli karşılaştırmalar yapılmıştır. Araştırmalardan, 1. İlköğretim birinci kademe 5. sınıf matematik dersi, kesir ve ondalık kesir sayıları konusunda yapılan materyal tabanlı kavram öğretimi uygulama çalışmasında Mehmet BEĞEN İlk Öğretim Okulu (İ.Ö.O.) ile Vali Necati ÇETİNKAYA İlk Öğretim Okulu (İ.Ö.O.) arasında okullar olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Okulların seviyeleri eşit durumdadır. 2. İlk öğretim birinci kademe 5. sınıf matematik dersi, kesir ve ondalık kesir sayılan konusunda yapılan materyal tabanlı kavram öğretimi uygulama çalışmasında her iki okuldaki hem deney sınıflan hem de kontrol sınıflan arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. 3. Mehmet BEĞEN İ.Ö.O. deney ve kontrol gruplan arasında ön-testlerinde yaklaşık 2.0 puan fark göstermesine rağmen son-testte bu farkın yaklaşık üç katına kadar çıkarak 8,0 olduğu, materyal tabanlı kavram öğretiminin geleneksel yöntemle yapılan kavram öğretimine göre aralannda anlamlı bir fark bulunmuştur. 4. Vali Necati ÇETİNKAYA İ.Ö.O. deney ve kontrol gruplan arasında ön- testlerinde yaklaşık 2.0 puan fark göstermesine rağmen son-testte bu farkın yaklaşık 7,0 puana kadar çıkarak materyal tabanlı kavram öğretiminin geleneksel yöntemle yapılan kavram öğretimine göre aralannda anlamlı bir fark bulunmuştur. sonuçlarına vanlmıştır. Anahtar Kelimler: Materyal Tabanlı Öğretim, Kavram Öğretimi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis Material Based Teaching of Concepts of Fraction and Decimal Fraction with Application Yakup YİLMAZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Deparment of Electronic and Computer Science Supervisor. Prof. Dr. Halil ARDAHAN 2004, Page: 69 Jury: Prof. Dr. Hairl ARDAHAN Prof. Dr. Hasan ŞENAY Assoc. Prof. Dr. Faruk ÜNSAÇAR Assoc. Prof. Dr. İsa KORKMAZ In this study, the comparison method with test and control groups is used in order to show the difference between the success of the primary fifth school students who in mathematic lesson are thought with material based concept instruction, and with classical method instruction. In this study, the students being fifth class in Konya are core of the study. The sample space of study is consist of randomly selected 151 students who are in Vali Necati Çetinkaya and Mehmet Beğen Primary Schools' fifth classes in Meram in Konya. While the test and control groups are selected, information about students reached from their teachers and administers and the first grades in the lesson are used for construction of same level classes and assessments of randomly selected groups as test and control. In test group, decimal and fractional numbers materials which are made with material based concept instruction method are applied. However, the classical method is applied to control group. At the end of the study, needed comparisons are made. From the studies, 1. It can not be found remarkable difference between Vali Necati Çetinkaya and Mehmet Beğen Primary Schools' in the material based concept instruction study about primary schools fifth class mathematic lesson, decimal and fractional numbers subjects. The schools have same level in this field.2. It also can not be found remarkable difference between teşt and control groups in the material based concept instruction study about primary schools fifth class mathematic lesson, decimal and fractional numbers. The schools have same level in this field. 3. In Mehmet Beğen Primary School, it is possible to say that the difference between control and test groups in first exams is nearly 2, but then in the last exam this difference reached 8. Therefore, it is found remarkable difference between material-based concept instruction and classical method. 4. In Vali Necati Çetinkaya School, it is also possible to say that the difference between control and test groups in first exams is nearly 2, but then in the last exam this difference reached 7. Therefore, it shows remarkable difference between material-based concept instruction and classical method.