Krom ile kirletilmiş toprakların bitkiler aracılığıyla arıtımı (fitoremediasyon)
Refining of polluated soils with chrome via plants (phytoremediation)
- Tez No: 153971
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toprak kirliliği, toprakların arıtımı, bitkilerle arıtım, fitoremediasyon, Soil pollution, soil refining, refining with plants, phytoremediation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KROM İLE KİRLETİLMİŞ TOPRAKLARIN BİTKİLER ARACILIĞIYLA ARITIMI (FİTOREMEDİASYON) Halil Fatih ERKEK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Kemal GÜR 2004, 40 sayfa Jüri: Prof. Dr. Kemal GÜR Yrd. Doç. Dr. Şükrü DURSUN Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN Bu araştırmada, krom ile kirletilmiş toprakların bitkiler ile temizlenmesi, yani bitkiler tarafından topraktaki ağır metallerin arıtılması (fitoremediasyon) amaçlanmıştır. Suni olarak hazırlanan dört farklı dozda krom tatbik edilen toprak ile kontrol toprağına korunga, yonca, dan, festuca, colinprene, ıspanak, dereotu ve poa çim tohumları ekilmiştir. Kontrol bitkisine en yakın sonucu veren bitkinin tespiti amacıyla çimlenme süreleri, çimlenme oranları ve bitki boy değerleri tespit edilmiştir. Buna göre en iyi arıtım gerçekleştiren bitki tespit edilmiştir. En iyi arıtım verimi, kontrol bitkisine kıyasla festuca çim bitkisinde elde edilmiştir. Festuca bitkisinin arıtım değerini rakamsal olarak tespit etmek için festuca çim tohumunda krom tayinleri gerçekleştirilerek arıtım oranı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis REFINING OF POLLUATED SOILS WITH CHROME VIA PLANTS (PHYTOREMEDIATION) Halil Fatih ERKEK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Kemal GÜR 2004, 40 pages Jüri: Prof. Dr. Kemal GÜR Assist. Prof. Dr. Şükrü DURSUN Assist. Prof. Dr. Mehmet ZENGİN In this research, cleaning and refining of chrome polluted soils by using different plants (phytoremediation) was aimed. Korunga, clover, millet, festuca grass, colinprene grass, spinach, dilland, poa grass seeds were sown into four different chrome containing soils, which were prepared artificially and control soils. Germining times, germining rates and plant lengths were determined to know plant had closely values to control plant. The best refining output was got With festuca grass comparing to control plant. To determine refining value of festuca grass as number, chrome analysis were performed in the festuca grass seeds.