Altıncı sınıf öğrencilerinin bilişsel çatışma temelli etkinlikler aracılığıyla kavramsal anlayışlarının değişiminin izlenmesi
Investigation of the change in conceptual understandings of sixth grade students through cognitive conflict-based activities
  1. Tez No: 953140
  2. Yazar: AYŞE BAĞDAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN SEZEN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kavram, kavram yanılgısı, bilişsel çatışma, kavram değişimi, kesir, ondalık gösterim, yüzde, concept, misconception, cognitive conflict, concept change, fraction, decimal notation, percentage
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bilişsel çatışma öğrenme ve öğretim faaliyetlerinde kavram değişimi oluşturmada önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada altıncı sınıf öğrencilerinin“kesir, ondalık gösterim ve yüzde”kavramlarına ilişkin bilişsel çatışma etkinlikleri aracılığı ile kavramsal anlayışlarının değişimini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi olan öğretim deneyi kullanılmıştır. Katılımcı grubunu 14 altıncı sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma üç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama olan Somut hazırlık aşaması ile öğrencilerin“kesir, ondalık gösterim ve yüzde”kavramları ile ilgili kavram yanılgıları tespit edilmiştir. İkinci aşama olan Bilişsel çatışma-Üstbiliş aşaması ile öğrencilere bilişsel çatışma yaşatmak ve kavramı ileri aşamalara taşımak amacıyla yanılgılara yönelik bilişsel çatışma temelli senaryolar tasarlanmış ve birebir uygulanmıştır. Son aşama olan Köprüleme aşamasında ise günlük yaşam bağlamlı problemler aracılığı ile öğrencilerin kavramı verimli kullanıp kullanamadıkları incelenmiştir. Ulaşılan veriler içerik analizi ve betimsel analiz ile analiz edilmiştir. Sonuçlara göre öğrencilerin kesir, ondalık gösterim ve yüzde kavramlarını tamsayı gibi değerlendirdikleri tespit edilmiştir. Yanılgılara yönelik uygulanan bilişsel çatışma temelli etkinliklerinin kavram değişimine olumlu etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin akademik başarı düzeyi arttıkça kavram değişimi sürecinde daha üst seviyelere çıkılabildiği görülmüştür. Öğrencilerin kavramla ilgili ön bilgilerinin eksiksiz olmasının bilişsel çatışma yaşayabilmeleri için önemli olduğu belirlenmiştir. Somut materyallerin ve günlük yaşam senaryolarının öğrencilerin bilişsel çatışma yaşamaları ve kavramı ileri aşamalara taşımalarında olumlu etkisinin olduğu görülmüştür. Sonuçlar ışığında; matematik öğretmenlerine kesir, ondalık gösterim ve yüzde kavramlarına ilişkin kavram değişimi oluşturmak için bilişsel çatışmaya dayalı etkinlikleri derslerinde kullanmaları önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Cognitive conflict plays an important role in creating conceptual change in learning and teaching activities. In this study, it was aimed to examine the change in conceptual understanding of sixth grade students through cognitive conflict activities regarding the concepts of“fraction, decimal representation and percentage”. The qualitative research method, teaching experiment, was used in the study. The participant group consisted of 14 sixth grade students. The study consisted of three stages. In the first stage, the Concrete preparation stage, students' misconceptions about the concepts of“fraction, decimal representation and percentage”were determined. In the second stage, the Cognitive Conflict-Metacognition stage, cognitive conflict-based scenarios were designed and implemented one-to-one in order to make students experience cognitive conflict and carry the concept to advanced stages. In the last stage, the Bridging stage, it was examined whether the students could use the concept efficiently through problems related to daily life. The obtained data were analyzed with content analysis and descriptive analysis. According to the results, it was determined that the students evaluated the concepts of fraction, decimal representation and percentage as if they were integers. It was concluded that cognitive conflict-based activities applied to misconceptions had a positive effect on concept change. It was observed that as the academic success level of students increased, higher levels could be reached in the concept change process. It was determined that students' complete prior knowledge about the concept was important for them to experience cognitive conflict. It was observed that concrete materials and daily life scenarios had a positive effect on students' experiencing cognitive conflict and taking the concept to advanced levels. In light of the results; it can be recommended that mathematics teachers use cognitive conflict-based activities in their lessons to create a concept change regarding the concepts of fraction, decimal representation and percentage.