Tıp alanında makine öğrenmesi uygulaması
Machine learning applications for medical area
  1. Tez No: 153972
  2. Yazar: MUHAMMED ŞAKİR TOPRAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZTUĞ BİLDİRİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: machine learning, genetic algortihms, artificial neural networks, coronary risk IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TIP ALANINDA MAKİNE ÖĞRENMESİ UYGULAMASI Muhammed Şakir TOPRAK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd.Doç.Dr. Öztuğ BİLDİRİCİ Jüri: Yrd.Doç.Dr. Öztuğ BİLDİRİCİ Doç.Dr. Ahmet ARSLAN Doç.Dr. Şirzat KAHRAMANLI 2004, 113 sayfa Yapay zeka insan zekasını örnek alan, onun gibi düşünebilen karar verebilen ve öğrenebilen sistemler oluşturmayı hedef alan bir bilim alanıdır. Makine öğrenmesi alam ise tecrübe ile otomatik olarak gelişen bilgisayar programlarını nasıl yapabiliriz sorusuyla ilgilenir. Tecrübeler ise herhangi bir problemin çözümünde bize yardımcı olan daha önce karşılaştığımız bilgilerin topluluğudur.Bu tezde makine öğrenmesi yoluyla tıp alanında cerrahi müdahelelerde kalp krizi riskinin (kardiyak risk) tespit edilmesi konusunda hekimlerin karar vermesinde onlara yardımcı olmak ve de onlar olmadan kendi basma öğrenebilen ve karar verebilen bir sistemin tasarlamlması amaçlanıldı. Bu amaca ulaşmak için genetik algoritma ve yapay sinir ağı tekniklerinden yararlanıldı. Anahtar Kelimeler : Makine Öğrenmesi, Genetik Algoritmalar, Yapay Sinir Ağlan, Kardiyak Risk n
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Machine Learning Applications For Medical Area Muhammed Şakir TOPRAK Selçuk University Institute of Natural Sciences Department of Computer Engineering Consultant : Asst. Prof. Dr. Öztuğ BİLDİRİCİ Jury: Asst. Prof. Dr. Öztuğ BİLDİRİCİ Assc.Prof.Dr. Ahmet ARSLAN Assc.Prof.Dr. Şirzat KAHRAMANLI 2004, 113 Pages Artificial Intelligence (AI) is a scientific field concerned with the creation of intelligent systems such as reasoning or learning. Machine Learning is sub-speciality of AI concerned with developing methods for software to automatically learn from experience, or to extract knowledge from examples. In here experiences are is a set of information which helps us to solve a problem. mIn this thesis, we aimed to design and develop a supervised machine learning system, which can determine heart attack risk (coronary risk) on surgical operations. Since this application is in medical domain, results of this system will aid decision process of the surgeons. In the development of this system, we employed genetic algorithms and artificial neural networks techniques.