Yüzey çatlaklı filaman sarım CTP kompozit boruların korozif ortamda yorulma davranışı
Corrosion fatigue behavior of filament wound pipes with surface crack
- Tez No: 153975
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AVCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Filaman sarım, CTP, Yorulma, Yüzey Çatlağı, Korozyonlu yorulma, Filament winding, GRP, Fatigue, Surface crack, Corrosion fatigue
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ YÜZEY ÇATLAKLI FİLAMAN SARIM CTP KOMPOZİT BORULARIN KOROZÎF ORTAMDA YORULMA DAVRANIŞI ÖMER SİNAN ŞAHİN SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman:Prof. Dr. Ahmet AVCI 2004 - 146 sayfa JÜRİ Prof. Dr. Ahmet AVCI Prof. Dr. Ramazan KARAKUZU Prof. Dr. Ali ÜNÜVAR Doç. Dr. Ahmet AKDEMİR Doç. Dr. Necmettin TARAKÇIOĞLU Bu çalışmada, özellikle doğalgaz ve akaryakıt iletimi gibi kullanım alanlarına sahip, filaman sarım tekniği ile Üretilmiş yüzey çatlaklı E camı/epoksi kompozit boruların, korozif ortamda yorulma davranışları incelenmiştir. Numuneler altı tabakalı olup, ±45°, ±55° ve ±75° derecelik üç farklı sarım açısına sahiptirler. Bu numunelerin üzerine farklı geometrilerde yüzey çatlakları açılmış ve seyreltik HC1 asit ortamında yorulma deneylerine tabi tutulmuşlardır. Bu ortamdaki numunelere ASTM D2992 standardına uygun olarak 0.418 Hz frekansta ve R=0.05 gerilme oranında tekrarlı yükleme yapılmış ve kompozit boruların sızıntı davranışları, yüzey çatlağı ilerleme davranışları grafikler halinde verilmiştir. Ayrıca, yüzey çatlağının yüzeyi elektron mikroskobu yardımıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT PHILOSOPHY OF DOCTORATE THESIS CORROSION FATIGUE BEHAVIOR OF FILAMENT WOUND PIPES WITH SURFACE CRACK ÖMER SİNAN ŞAHİN SELÇUK UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING SupervisonProf.Dr.Ahmet AVCI 2004-146 pages JURY Prof. Dr. Ahmet AVCI Prof. Dr. Ramazan KARAKUZU Prof. Dr. Ali ÜNÜVAR Assos.Prof. Dr. Ahmet AKDEMİR Assos.Prof. Dr. Necmettin TARAKÇIO?LU In this study, corrosion fatigue behavior of filament wound E glass/epoxy pipes with surface crack has been investigated. These materials have been used in many engineering applications such as natural gas and fuel transportation Test specimens have six layers and three different winding angles (±45°, ±55° and ±75°). The pipes with surface crack, which have several notch-aspect ratios and notch to thickness ratios in the axial direction, were exposed to open ended alternating internal pressure in dilute HC1 acid environment. The internal pressure has been applied at the frequency of f=0.418 Hz and stress ratio R=0.05. The leakage and crack propagation behaviors have been presented by means of graphics and a fractographic examination has been done by using electron microscopy.