Ekim öncesi farklı uyarıcı kimyasal uygulamalarının ekmeklik buğdayda (Triticum aestivum L.) verim ve verim unsurlarına etkisi
The effect bof pre-sowing different stimulant chemical applications on yield and yield componens in bread wheat (Triticum aestivum L.)
  1. Tez No: 153974
  2. Yazar: AHMET NAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday {Triticum aestivum L.), uyarıcı kimyasal, tane verimi, verim unsurları, Bread wheat (Triticum aestivum L), stimulant chemical, grain yield, yield component
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz Yüksek Lisans Tezi EKİM ÖNCESİ FARKLI UYARICI KİMYASAL UYGULAMALARININ EKMEKLİK BUĞDAYDA (Triticum aestivum L.) VERİM VE VERİM UNSURLARINA ETKİSİ Ahmet NAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ali TOPAL 2004, Sayfa: 70 Jüri: Prof. Dr. Ali TOPAL Prof. Dr. Bayram SADE Doç. Dr. Süleyman SOYLU Araştırma, 2003-2004 üretim yılında Konya ekolojik şartlarında, ekim öncesi farklı uyarıcı kimyasalların ekmeklik buğdayda verim ve verim unsurlarına etkilerini belirlemek amacı ile yürütülmüştür.“Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller”deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan bu denemede, Gerek- 79 ve Gün-91 olmak üzere 2 ekmeklik buğday çeşidi, normal su (çeşme suyu), tuzlu su (%5'lik NaCl2), potasyum nitrat (%2'lik KN03), borik asit (110 mg/lt) ve humik asit (0.4 cc/lt) olmak üzere 5 adet farklı uyarıcı kimyasal kullanılmıştır. Tane verimi üzerine, farklı uyarıcı kimyasalların etkisi istatistiki bakımdan önemli olmuş ve en yüksek tane verimi 649.6 kg/da ile humik asit uygulanan parsellerinden elde edilmiştir. Aynca çıkış süresi, kardeşlenme süresi, kıştan çıkış oranı, sapa kalkma süresi, başaklanma süresi, başaklanma - erme süresi, m2'de başak sayısı, bitki boyu, başak uzunluğu, başakta başakçık sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, hasat indeksi gibi verim unsurları da incelenmiştir. Bütün uyarıcı kimyasallar verim ve verim unsurlarım kontrole göre olumlu yönde etkilemiş, humik asit ise en etkilisi olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF PRE-SOWING DIFFERENT STIMULANT CHEMICAL APPLICATIONS ON YIELD AND YIELD COMPONENTS IN BREAD WHEAT (Triticum aestivum L.) Ahmet NAR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Ali TOPAL 2004, Page: 70 Jury: Prof. Dr. Ali TOPAL Prof. Dr. Bayram SADE Assoc. Prof. Dr. Süleyman SOYLU The research was conducted to determine the effect of pre-sowing different stimulant chemicals on yield and yield component in bread wheat (Triticum aestivum L.) in Konya ecological conditions in 2003-2004 crop season. In the research arranged in the 'Split plots' on randomized complete block desing with three replications, two bread wheat varieties (Gerek-79, Gun-91) and five different stimulation chemicals (drinking water, salt water (%5 NaCb), potassium nitrate (%2 KNO3), boric acid (110 mg/lt), humic acid (0.4 cc/lt)) were used. The effect of different stimulant chemicals on grain yield was significant. Humic acid gave the highest grain yield (649.6 kg/da). Futhermore, yield and yield components such as days to emergence, days to tillering, winter survial ratio, days to stem elongation, days to heading, days to heading-ripening, spike number per square metter, plant height, ear lenght, spikilet number per spike, grain number per spike, grain weight per spike, thousand grain weight, grain yield, harvest index were also determined. All stimulant chemicals effected as significant positive at yield and yield components acording to controls (without application). Humik acid was the most effect of them.