Akıllı kartlarda güvenlik problemleri çözümü
The solutions of security problems for smart cards
- Tez No: 153983
- Danışmanlar: PROF.DR. NOVRUZ ALLAHVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Akıllı kart, güvenlik, kriptogra.fi, şifreleme, deşifreleme
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AKILLI KARTLARDA GÜVENLİK PROBLEMLERİ ÇÖZÜMÜ Tarık YILMAZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Noruz ALLAHVERDİ 2004, 121 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Novruz ALLAHVERDİ Doç. Dr. Ahmet ARSLAN Doç. Dr. Şirzat KAHRAMANLIGüvenlik bilgi paylaşılan ortamların vazgeçilmez bir unsurdur. Küçük bir bilgisayar ağından tutunda internet gibi dünya çapında kullanılan ağlara kadar bilgi paylaşımının yaygınlaşması bir takım güvenlik sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Bunun başlıca sebebi, lokal bile olsalar bilgisayar ağlarının açık birer sistem olması ve üzerinde dolaşan verinin gasp edilmeye uygun olmasıdır. Veri iletişiminde verilerin saklanması ve bu verilerin güvenli ve platformdan bağımsız bir şekilde günümüz ileri teknolojilerine uyumlu olarak taşınması ve korunması gerekmektedir. Bu amaçla akıllı kart denilen teknolojiler geliştirilmiştir. Akıllı kart kredi kartı büyüklüğündeki bir kartla başta, taşımacılık olmak üzere, sağlık, banka ve finans, kimlik, güvenlik, etiket, pasaport ve diğer pek çok uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Akıllı kartların en büyük faydası ise, bir cüzdana giren boyutu ve sağladığı en üst seviyedeki güvenlik kriterleri nedeniyle yukarıda belirtilen bütün uygulamaları destekliyor olmasıdır. Bütün bu çoklu uygulamaların tek bir kartla gerçekleştiriliyor olması da akıllı kartların çok yoğun bir şekilde talep görmesine yol açan etkenler arasında yer almaktadır. Şifreleme bilgisayar ağlarında haberleşme ve dosya güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan bir araçtır. Çalışmamızda akıllı kartlar ve şifreleme teknikleri araştırılmıştır. Şifreleme tekniklerinin akıllı kart ile entegrasyonu sağlanarak 2 adet uygulama geliştirilmiştir. İlk uygulama akıllı kart üzerinde yapılabilecek tüm kontrolleri içermektedir. İkinci uygulama ise akıllı kart tabanlı bir güvenlik ve şifreleme uygulaması olup algoritma olarak simetrik algoritmalarda AES ve Twofish, asimetrik algoritmalardan RSA kullanılmıştır. Ortaya çıkan uygulamalar ile şifreleme teknikleri ile akıllı kartın gücü birleştirilerek çok daha güvenli bir yapı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE SOLUTION OF SECURITY PROBLEMS FOR SMART CARDS Tank YILMAZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Computer Systems Education Supervisor : Prof. Dr. Noruz ALLAHVERDİ 2004, 121 Pages Jury : Prof. Dr. Novruz ALLAHVERDİ Doç. Dr. Ahmet ARSLAN Doç. Dr. Şirzat KAHRAMANLI 111Security is indispensable in the areas which knowledge is shared. Sharing knowledge is become widespread nowadays whether in a small computer network or in internet which is being used in all world. But this introduce some security problems. The main reasons for this are, computer networks are open systems even they are local and the datas which are touring in networks are appropriate to stolen. In data communication, hiding the datas and carrying these datas suitable to growing technology safely and independent to the platform is necassary. For this porpuse smart card technology is devoloped. Smart card, which is as big as a credit card, is commanly used in areas like transporting, health, banking and financing, safety and in ID cards, passports, stickers and etc. The main advantage of these cards are, fitting to even a small wollet and, because of the high safety criterion, supporting the all applications that are maintioned above. Materializing all these full applications in one card is another reason for intense demands to the this smart cards. Encrytion is used for comminication in computer networks and to provide file security. In our study, smart cards and encrytion methods are researched. Two applications are devoloped by combining encrytion methods to smart card. The first application include all components which can be build to smart cards. The second application is a safety and encrytion application which is based on smart card. In this second application, AES and Twofish is used in symmetric algorithims, whereas RSA is used in asymmetric algorithims. By combining encrytion methods and smart card power, much more safety structure is obtained in these applications. Key Words : Smart card, security, cryptography, encryption, decryption IV