Tarımsal sulama amaçlı pompa seçimine yönelik uzman sistem tasarımı
A design of expert system for selecting of pumps using agriculture irrigation
- Tez No: 153993
- Danışmanlar: PROF.DR. KAZIM ÇARMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Expert Systems, Pump Selecting, Specific Energy Consumption
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, ülkemizin en önemli tarım bölgelerinden birisi olan Konya bölgesinde farklı bitki cinsleri, alan ve kuyu karakteristikleri göz önünde bulundurularak yedi farklı pompa firmasına (ALARKO, ŞAHİNLER, ÖZSUHAS, STANDART, MAS, VANSAN, YERSUSAN) ait pompalardan en uygun olanlarının, pompaj tesislerine seçimini gerçekleştiren bir uzman sistem geliştirilmiştir. VISUAL BASIC programlama dili kullanılarak geliştirilen uzman sistem programı kişisel bilgisayarlarda WINDOWS işletim sistemi altında çalışabilecek özelliklerde geliştirilmiştir. Sonuçta pompaj tesisine uygun olarak seçilmiş yedi farklı firmaya ait pompalar kademe sayısı, motor gücü, kolon borusu çapı ve uzunluğu ile özgül enerji tüketimi gibi özellikleriyle birbirleriyle karşılaştırılmalardır. Programın çalışması sonucunda, en az özgül enerji tüketimini veren pompa modeli önerilmektedir.Anahtar kelime: Uzman Sistem, Pompa Seçimi, Özgül Enerji Tüketimi.
Özet (Çeviri)
In this study, an expert system was developed about selecting of suitable pumps for the pump plants as belongs to seven different pump firms (ALARKO, ŞAHİNLER, ÖZSUHAS, STANDART, MAS, VANSAN, YERSUSAN) by taking into consideration different plant types, area and the well characteristics in Konya region. VISUAL BASIC programming language was used to develop the software of expert system for WINDOWS operational system. In conclusion, the pumps which are belong to these seven different firms were selected and than they were compared according to the properties of grade numbers, engine powers, lengths and diameters of column pipes and specific energy consumption. The most suitable pump types were selected and pump model that includes the lowest specific energy consumption was suggested at end of the program.