Dinamik geometri ile benzerlik öğretimi ve sınıf etkinlikleri
Teaching similarity using dynamic geometry and classroom activities
  1. Tez No: 153994
  2. Yazar: NURAN ŞİRECİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALİL ARDAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Geometri Öğretimi, Dinamik Geometri
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DİNAMİK GEOMETRİ İLE BENZERLİK ÖĞRETİMİ VE SINIF ETKİNLİKLERİ Nuran ( ÖZAYAN) ŞİRECİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Fen ve Matematik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Halil ARDAHAN 2004, 98 sayfa Jüri: Prof.Dr.Halil ARDAHAN Prof. Dr. Hasan ŞENAY Yrd. Doç. Dr. İsa KORKMAZ Bu araştırmada ilköğretim 8. sınıflarda, dinamik geometri öğrenen grup ile geleneksel grubun geometri erişileri arasında anlamlı bir fark olup olmadığı incelendi. Araştırma 2003-2004 öğretim yılında Atatürk İlköğretim Okulunun sekizinci sınıfında yürütüldü. Yukarıda ismi geçen okuldan seçilmiş on dört on beş yaşlarındaki altmış öğrencinin başarıları değerlendirilmiştir. Atatürk İlköğretim okulunun 8-A sınıfından on beş öğrenci, 8-B sınıfından on beş öğrenci, 8-C sınıfından on beş öğrenci, 8-D sınıfından on beş öğrenci rasgele seçilmiştir. Çalışmanın başlangıcında 23 soruluk ön seviye testi uygulandı. Test sonuçları değerlendirildikten sonra 23 soruluk son test uygulandı. Dinamik geometri öğretiminin sonunda öğrencilerin etkinliklerle ilgili görüşlerini anlamak için öğrencilerle görüşüldü, yapılan görüşmeler kaydedilerek daha sonra çözümlendi.Testler ve görüşmeler sonunda elde edilen veriler değerlendirmek için standart sapma, aritmetik ortalama, iki grubun başarı farklarını karşılaştıran t-testi kullanıldı. Sonuçta dinamik geometri ile benzerlik öğrenen grup ile klasik grup arasında 0,05 anlamlılık düzeyinde bir fark olduğu görüldü. Dinamik Geometri öğrenen grubun erişisi klasik gruptan daha yüksekti.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S.THESİS TEACHING SİMİLARİTY USING DYNAMIC GEOMETRY AND CLASSROOM ACTİVİTES Nuran ( ÖZAYAN ) ŞİRECİ Selçuk University Institute of Sciences Advisor : Prof. Dr. Halil ARDAHAN 2004, 98 pages In this investigation, it was compared the differences which are meaningful or not on the attainments of the Dynamic Geometry learning group with the traditional group in the eighth classes of secondary schools. This investigation was based on eighth classes of the school Atatürk İlköğretim Okulu in 2003-2004. It was evaluated the success of sixty students chosen randomly from the mentioned schools at the age of fourteen and fifteen.lt was chosen fifteen students randomly from the class 8-A, fifteen students from the class 8-B, fifteen students from the class 8-C, fifteen students from the class 8-D of Atatürk İlköğretim Okulu. At the beginning of the study, we applied the Access Level Test ( A.L.T ) which consist of twenty three guestions of the fifteen students. After, evaluating the test results we recorganized the test as summative test. After the Dynamic Geometry teaching activities they learned. The interview and the opinions of the students are recorded and solved later.To evaluate the data gathered from the tests and the interview, we used descriptive statistical technigues such as Standard deviation, mean and t-test to compare the differences between the achievements of the two groups. We find out that the differences between the success of Dynamic Geometry learning group and the traditional group is meaningful with in 0,05 This means that the success of Dynamic Geometry learning group is higher than traditional group. Key Words : Geometry Teaching, Dynamic Geometry IV