Borularda türbülanslı akışta dirsek ve tıkama elemanlarının basınç kaybına etkileri
The effects of elbows and blokages on pressure drop in turbulent pipe flow
  1. Tez No: 153995
  2. Yazar: AZİZ HAKAN ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞEFİK BİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akış tıkanması, basınç kaybı, borularda türbülanslı akış, Flow blockage, pressure drop, turbulent flow in pipes
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi BORULARDA TÜRBÜLANSLI AKIŞTA DİRSEK VE TIKAMA ELEMANLARININ BASINÇ KAYBINA ETKİLERİ Aziz Hakan ALTUN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Şefik BİLİR 2004, 112 Sayfa Jüri: Prof.Dr. Şefik BİLİR Doç.Dr. Saim KOÇAK Yrd.Doç.Dr. Ali KAHRAMAN Bu çalışmada, borularda hidrodinamik olarak gelişmiş türbülanslı hava akışında girişteki dirsek veya orifis, asimetrik ve klape şeklindeki blokaj elemanları ile oluşturulan akış tıkanmasının, basınç kaybına etkileri incelenmiştir. Deneyler dirsek için 0°, 30°, 60°, 90°, 120°, 150° ve 180° dirsek dönüşlerinde, blokaj elemanları için lA, V2, ve 3A alan tıkanma oranlan ile 5000-25000 arası çeşitli Reynolds sayıları için tekrarlanmıştır. Dirsek açısı ve tıkanma oram arttıkça basınç kayıp katsayısının büyüdüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ıV ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF ELBOWS AND BLOKAGES ON PRESSURE DROP IN TURBULENT PIPE FLOW Aziz Hakan ALTUN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Depertment of Mechanical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Şefik BİLİR 2004, 112 Pages Jury: Prof.Dr. Şefik BİLİR Assoc.Prof.Dr. Saim KOÇAK Assist.Prof.Dr Ali KAHRAMAN The effects of flow separation induced by elbows or orifice, asymmetric and baffle type blockages on pressure drop in fully developed turbulent air flow in pipes are investigated. The experiments were performed at 0°, 30°, 60°, 90°, 120°, 150° and 180° elbow turns and lA, V%, and % area ratio for blockage elements for various Reynolds numbers between 5000 and 25000. It observed that the pressure drop coefficients are increasing with increasing the degree of the turn elbows and blockage ratio.