Oligostirenlerin fraksiyonlarına ayrılması ve farklı molekül ağırlıklı oligostirenlerin modifikasyon kinetiğinin incelenmesi
Separation of oligostyrenes into their fractions and research of modification kinetics of oligostyrenes have various molecule weight
  1. Tez No: 153996
  2. Yazar: SALİH ZEKİ BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SALİH YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: polistiren, maleik anhidrit, kimyasal modifikasyon, polystyrene, maleic anhydride, chemical modification u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ OLİGOSTİRENLERİN FRAKSİYONLARINA AYRILMASI VE FARKLI MOLEKÜL AĞIRLIKLI OLİGOSTİRENLERİN MODİFİKASYON KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ Salih Zeki Baş Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Salih Yıldız 2004, Sayfa:51 Jüri: Prof. Dr. Salih Yıldız Prof. Dr. Tevfik Atalay Prof. Dr. Refika Kurbanlı Bu çalışmada; farklı molekül ağırlığına sahip üç polistirenin BF30(C2H5)2 katalzörlüğünde maleik anhidritle gerçekleştirilen kimyasal modifikasyon reaksiyonuna konsantrasyonun, sıcaklığın ve çözücü hacminin etkileri incelenmiştir. Bu sebeple polistiren, BF30(C2H5)2, maleik anhidrk konsantrasyonları, sıcaklık ve çözücü hacmi değişken olarak kullanıldı. Modifikasyon sonucunda polistirenin aromatik halkasına bağlanan karboksil grubun miktarı vohımetrik metotla tayin edilerek reaksiyonlar için ilk hızlar hesaplanmıştır. Farklı sıcaklıklarda gerçekleşen modifikasyon reaksiyon için hız sabitleri bulunarak reaksiyon için aktivasyon enerjisi hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis SEPARATION OF OLIGOSTYRENES INTO THEIR FRACTIONS AND RESEARCH OF MODIFICATION KINETICS OF OLIGOSTYRENES HAVE VARIOUS MOLECULE WEIGHT Salih Zeki Baş Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Supervisor : Prof. Dr. Salih Yıldız 2004, Pages: 51 Jury : Prof. Dr. Salih Yıldız Prof. Dr. Tevfik Atalay Prof. Dr. Refika Kurbanlı In this study, the effects of concentrations, temperature and solvent volume on the chemical modification reaction carried out with maleic anhydride in the catalyzer of three polystyrenes BF30(C2H5)2 which have different molecular weights have been examined. For this reason, the concentrations of polystyrene, BF30(C2Hs)2, maleic anhydride, temperature and solvent volume were used as variable. As a result of modification, the first rates and rate constants have been calculated for the reactions by determining the amount of carboxyl group fixed to the aromatic ring of the polystyrene with volumetric method. Activation energy of the reaction has been calculated from the rate constants found for modification reaction that formed at different temperatures.