Çok değişkenli kalite kontrol ve otomotiv yan sanayiinde bir uygulama
Multivariate quality control and an application in automotive industry
  1. Tez No: 153999
  2. Yazar: BÜLENT KOÇER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BURAK BİRGÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İstatistiksel Proses Kontrol, Çok Değişkenli Kalite Kontrol, Ho- telling T2 Kontrol Çizelgesi, Statistical Process Control, Multivariate Quality Control, Hotelling's T2 Control Charts
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Bülent KOÇER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Burak BİRGÖREN 2004, 89 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Fatih M. BOTSALI Yrd. Doç. Dr. Burak BİRGÖREN Yrd. Doç. Dr. Orhan ENGİN Çok değişkenli kalite kontrol (ÇDKK), tek değişkenli kalite kontrol (TDKK) gibi prosesin kontrol altında olup olmadığını saptamayı amaçlar. Ancak bunu izlenen kalite karakteristikleri arasındaki etkileşimi kullanarak yapar. Bu çalışmada TDKK ve ÇDKK'nın teorik yapısı detaylı bir şekilde sunulduktan sonra, bu yaklaşımlar puntasız bir sap taşlama tezgahında uygulamaya konmuştur. Her iki yaklaşımın çizelgelerinde prosesin kontrol durumu incelenmiş, kontrol-dışı durumuna neden olan koşullarla ilgili yorumlar ve değerlendirmeleri yapılmıştır. TDKK ve ÇDKK uygu lamaları arasındaki farklılıklar ve veriler ile ilgili bulgular tartışılmıştır. ÇDKK uygulamalarının Türk imalat sanayiinde kullanımı değerlendirilmiştir. Bu çalışma, Türkiye için çok yeni olan ÇDKK için bundan sonra yapılacak çalışmalarda yol gösterici bir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis Bülent KOÇER Selçuk University Institute of Natural and Applied Sciences Department of Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Burak BİRGÖREN 2004, 89 pages. Jury: Assoc. Prof, Dr. Fatih M. BOTSALI Asst. Prof. Dr. Burak BÎRGÖREN Asst. Prof. Dr. Orhan ENGİN Multivariate Quality Control (MVQC), like Univariate Quality Control (UVQC), aims to detect whether the process is in-control or not. However, MVQC achieves this by taking into account the interactions between the monitored variables. In this study, after a detailed discussion of the theoretical backgrounds of UVQC and MVQC, these approaches are applied to a centerless cylindrical grinding process. Control status of the process is investigated in the control charts, and comments and assessments are made about the conditions which are suspected to cause the process to go out-of-control. The differences between the applications of UVQC and MVQC and findings about the data are discussed. Applications of MVQC in Turkish manu facturing industries are assessed. This work may provide guidance for future applica tions of MVQC, which is very new to Turkey.