Tarım kesiminde yaygın olarak kullanılan dizel motorlarında fındık yağı biyodizelinin yakıt olarak kullanım imkanlarının incelenmesi
The investigation of the possibilities of using hazelnut oil biodiesel as fuel in diesel engines which use widespread on agriculture sector
  1. Tez No: 154005
  2. Yazar: HİDAYET OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fındık yağı, biyodizel, dizel motor, transesterifikasyon biyodizel pilot tesisi, Hazelnut oil, biodiesel, diesel engine, transesterification, biodiesel plot plant u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Doktora Tezi TARIM KESİMİNDE YAYGIN OLARAK KULLANILAN DİZEL MOTORLARINDA FINDHt YAĞI BİYODİZELÎNİN YAKIT OLARAK * KULLANIM İMKANLARININ İNCELENMESİ Hidayet OĞUZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Hüseyin ÖĞÜT 2004, 105 Sayfe Jüri: Prof. Dr. HÖseyin ÖĞÜT Prof. Dr. Doğan ERDOĞAN Prof. Dr. Kazım ÇARMAN Prof. Dr. Fikret DEMİR Doç. Dr. Saim KOÇAK Bitkisel yağlar ve bunlardan elde edilen özellikle metil ester“biyodizel”dünya çapında giderek artan ilgiye sahiptir. Biyodizel, fiziksel - kimyasal ve yanma özellikleri bakımından dizel yakıtına benzer özellik göstermektedir. îçten yanmalı motorlarda herhangi bir değişiklik yapılmadan ya değişik oranlarda dizel yakıtı ile karıştırılarak yada saf olarak dizel yakıtının yerine kullamlabilmektedir. Geleneksel dizel yakıtı hidrokarbon formunda ve kükürt emisyonları şeklinde çevre kirlenmesine sebep olmaktadır. Biyodizel fosil kökenli dizel yakıtına kıyasla oldukça çevre dostu bir yakıttır. Bu çalışmada, önce alternatif yakıt olarak fındık yağı metil esterinin fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Genellikle yüksek viskozite sorununu çözmede seyreltme, mikroemilsiyon, proliz transesterifikasyon ve süper kritik yöntemleri olmak üzere beş metot kullanılmaktadır. Bunlardan en yaygın kullanılan metot bitkisel yağların transesterifikasyonudur. Bu çalışmada da transesterifikasyon yöntemi kullamlmıştır. Elde edilen findik yağı metil esteri (FYME) dört zamanlı, dört silindirli, 60 kW gücünde direkt püskürtmeli TÜMOSAN 4D39T dizel bir motorda denenerek, dizel yakıtı ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca yakıt tüketimi, tork, güç, duman yoğunluğu ve HC, CO, CO2 olarak gaz emisyonları incelenmiştir. Sonuç olarak findik yağı metil esteri (FYME) kullanıldığı zaman, dizel yakıtı ile mukayese edildiğinde, motor performansında önemli oranlarda değişme olmadığı belirlenmiştir. Güçte çok az bir düşme özgül yakıt tüketiminde % 10.2'lik bir artış bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE INVESTIGATION OF THE POSSIBILITIES OF USING HAZELNUT OIL BIODIESEL AS FUEL IN DIESEL ENGINES WHICH USE WIDESPREAD ON AGRICULTURE SECTOR Hidayet O?UZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Ö?ÜT 2004, 105 Pages Jury: Prof. Dr. Hüseyin Ö?ÜT Prof. Dr. Doğan ERDO?AN Prof. Dr. Kazım CARMAN Prof. Dr. Fikret DEMİR Doç. Dr. Saim KOÇAK Vegetable oils and their derivatives (especially methyl esters), known as“biodiesel”, have attracted increasing attention around the, world. Biodiesel is similar to diesel fuel with respect to some chemical and physical attributes, including combustion characteristics. It can be substituted for petroleum fuel in all proportion without engine modification. Conventional diesel causes much pollution in the form of hydrocarbon and sulfur emission. Biodiesel is more environmentally friendly than fossil diesel fuel. This study was initiated to determine the fuel-related physical and chemical properties of hazelnut oil methyl esters as alternative fuel. Generally, dilution, micro emulsions, pyrolysis transesterification and supercritical are the five different techniques used to solve the problems encountered with high viscosity. The most commonly used method is transesterification of vegetable oils. In this study, the fuel alternatives were processed with transesterification technique to get the desired viscosity. These fuels were compared with diesel fuel in a four-stroke, 4-cylinder, 60 kW, direct injection TÜMOSAN 4D39T diesel engine. The influence of the Hazelnut oil methyl ester (FYME) for a large range of loads, has been examined on fuel consumption, torque, power, exhaust smokiness and exhaust- gas emissions such as hydrocarbons (HC), carbon monoxide (CO) and carbon dioxide (C02). According to the results of this research, there was no practically significant change in operating performance and engine data in comparison with diesel fuel when the hazelnut oils methyl esters were used. A slight power loss and specific fuel consumption increase (up to 10 %) were achieved.