Parça imalat prosesleri için takım ömrü denklemlerinin oluşturulması optimum kesme koşullarının araştırılması
Generation of tool life equation and determination of optimal cutting conditions for part manufacturing processes
  1. Tez No: 154009
  2. Yazar: AYSEN KAYHAN BABACAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÜNÜVAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: cevap yüzey metodu, varyans analizi, takım ömrü m, response surface methodology, variance analysis, tool life IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PARÇA İMALAT PROSESLERİ İÇİN TAKIM ÖMRÜ DENKLEMLERİNİN OLUŞTURULMASI VE OPTİMUM KESME KOŞULLARININ ARAŞTIRILMASI Aysen Kayhan Babacan Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine AnaBilim Dalı Danışman: Prof.Dr. ALI UNUVAR 2004, 114 Sayfa Jüri: Prof.Dr. Ali ÜNÜVAR Yrd.Doc.Dr. Hüseyin İMREK Yrd.Doe.Dr. Yusuf YD^MAZ Bu çalışmada talaş kaldırma işlemlerinde kesme hızı, ilerleme ve kesme derinliği gibi parametrelerin takım aşınmasına etkisi araştırılmış ve talaşlı imalatta işleme operasyonları için takım ömür denklemlerinin tayini gerçekleştirilmiştir. Kesme parametreleri ile takım ömrünün ilişkisi cevap yüzey metodu adı verilen istatistiki bir yöntemle işleme operasyonları için deneysel olarak incelenmiştir. Deneyler sonucunda takım ömrü denklemleri oluşturulmuş, maliyet ve üretim hızı kriterlerine göre amaç fonksiyonları ile optimum kesme parametreleri bir parçanın işlenmesinde kullanılan değişik işleme operasyonları için tayin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis GENERATION OF TOOL LIFE EQUATIONS AND DETERMINATION OF OPTIMAL CUTTING CONDITIONS FOR PART MANUFACTURING PROCESSES Aysen Kayhan Babacan Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Depertment of Mechanical Engineering Supervisor: Prof Dr. ALİ ÜNÜVAR 2004, 114 Pages Jury:Prof.Dr. Ali ÜNÜVAR AssistProf.Dr. Hüseyin İMREK AssistProf.Dr. Yusuf YDLMAZ In this study, determining appropriate tool life for machining operations and the relationship between tool life and the parameter namely cutting speed, feed rate and depth of cut is performed.The relationship between these parameters and tool life for machining operations is performed by means of a statistical experimental approach metod called response surface methodology. At the end of completing these experiments tool life equations were established, objective functions and optimal machining parameters were determined for all machining operations during machining a workpiece according to criters of production cost and production rate.