Konya bölgesi düşük kaliteli linyitlerinin amonyaklaşma teknolojisinin araştırılması
The investigation of ammonification technology of low-rank lignites in Konya region
  1. Tez No: 154017
  2. Yazar: HÜSEYİN DEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. REFİKA KURBANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Linyit, hümik asit, azot, optimimizasyon, organo-mineral gübre in
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA BÖLGESİ DÜŞÜK KALİTE LİNYİTLERİNİN AMONYAKLAŞMA TEKNOLOJİSİNİN ARAŞTIRILMASI Hüseyin DEVECİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Refika KURBANLI 2004, 47 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Refika KURBANLI Prof. Dr. Ayhan DEMİRBAŞ Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Bu tez çalışmasında toprağın humus ihtiyacını karşılamak için Türkiye'nin genç linyit yataklarından olan Konya çevresi Beyşehir, Ermenek ve Ilgın maden ocaklarından toplanan düşük kaliteli linyitlerin hümik asit içeriklerinin belirlenmesi gerçekleştirilmiş, hem linyitlerin hem de Kreulen metotla elde edilen hümik asitlerin amonyaklaştırılmasmın optimizasyonu araştırılmış, maksimum azot içerikli organo-mineral gübre eldesi için optimum amonyaklaşma şartları bulunmuştur. Elde edilen azotlaşmış hümik bileşiklerin ve organo-mineral gübrelerin özellikleri ve kullanım alanları araştırılmış, sera şartlan altında yetişen ıspanak bitkisinin gelişimi üzerine olan etkisinin bulunması amaçlanmıştır. Düşük kaliteli linyitlerden elde edilen hümik bileşiklerin ve organo-mineral gübrelerin özellikleri, hammadde olarak kullanılan linyitlerin yapısındaki hümik asitlerin miktarına bağlı olarak değişmekte olup, daha fazla miktarda hümik asite sahip olan organo-mineral gübrelerin deneysel bitkilerin gelişimini artırmakta olduğu gözlenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda Konya çevresi düşük kaliteli linyitlerin yapısında hümik asit miktarı % 25 - 42 arasında değiştiği belirlenmiştir. Bu nedenle, linyitlerin yapısındaki hümik asitlerden amonyum tuzlarının üretilmesinde etkili olan teknolojik parametrelerin optimum değerleri 50 Mesh, 55 °C, %15 NH4OH, 1/6 K/S oranı ve 30 saat olarak bulunmuş, azotla zenginleştirilmiş linyitler tarımda denenmiş ve düşük kaliteli Konya çevresi linyitlerin bitki gelişiminde kullanılmak üzere organo-mineral gübre üretiminde kullanılabileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RScThesis THE INVESTIGATION OF AMMONIFICATION TECHNOLOGY OF LOW-RANK LIGNITES IN KONYA REGION Hüseyin DEVECİ Selçuk University Graduate School Natural and Applied Science Department of Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Refika KURBANLI 2004, 47 Page Jury : Prof. Dr. Refika KURBANLI Prof. Dr. Ayhan DEMİRBAŞ Prof. Dr. Erol PEHLİVAN In this study, the humic acid content of low-cost lignites, collected from Konya region mines such as Beyşehir, Ermenek and ilgin that are young lignite beds in Turkey, is determined in order to meet the humus need of the soil. Also the optimization of ammonification of both lignites and humic acids obtained with Kreulen method is investigated and optimum ammonification conditions is determined to get organo-mineral fertilizer with a maximum nitrogen content. The properties and usage areas of obtained nitrogened humic compounds and organo-mineral fertilizers are investigated and it is aimed to find their effects on the growth of spinach under greenhouse conditions. The properties of humic compounds and organo-mineral fertilizers obtained from low-cost lignites change with the amount of humic acids present in the structure of lignites used as raw material. It is observed that the organo-mineral fertilizers containing much more humic acid increase the growth of experimental plants. As a result of the experiments, it is determined that the amount of humic acid of low-cost lignites from Konya region changes within 25- 42 %. Therefore, the optimum values of technological parameters were found for the production of ammonium salts from the humic acids present in the structure of lignites. Lignites riched with nitrogen are tested in agriculture and it is suggested that the low-cost lignites from Konya region can be used in the production of organo-mineral fertilizer on condition that it is used in the growth of plants. Key Words : Lignite, humic acid, nitrogen, optimization, organo-mineral fertilizer IV