Yoğun akışkanların taşınım katsayılarının durum denkleminden hesaplanması
Calculation of transport coefficents of dense fluids from equation of state
- Tez No: 154019
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taşınım Katsayıları, Durum Denklemi, Enskog Teorisi, İstatistik Mekanik. II, Transport Coefficients, Equation of State, Enskog Theory, Statistical Mechanics. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YOĞUN AKIŞKANLARIN TAŞINIM KATSAYILARININ DURUM DENKLEMİNDEN HESAPLANMASI Mehmet Okan ERDAL Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mustafa KOYUNCU 2004, 64 sayfa Jüri: Doç. Dr. Ülfet ATAV Yrd. Doç. Dr. Atilla GÜLEÇ Yrd. Doç. Dr. Mustafa KOYUNCU Bu çalışmada Ar, Kr, O2, N2, ve CH4 gibi asal gazlar ve diğer bazı basit akışkanların taşınım özellikleri, modifîye Enskog teorisi kullanılarak hesaplandı. Yoğunluğa bağh radyal dağılım fonksiyonu, Harmens-Knapp ve Carnahan Starling durum denklemlerinden hesaplanmıştır. Sert küre çapının sıcaklığa bağımlılığı analitik olarak elde edilmiştir. Viskozite, termal iletkenlik ve difıizyon katsayıları için elde edilen sonuçlar, deneysel veriler ile karşılaştırılmıştır. Uyumun genellikle kabul edilebilir düzeyde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CALCULATION OF TRANSPORT COEFFICENTS OF DENSE FLUIDS FROM EQUATION OF STATE Mehmet Okan ERDAL Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Mustafa KOYUNCU 2004, 64 Pages Jury: Doç. Dr. Ülfet ATAV Yrd. Doç. Dr. Atilla GÜLEÇ Yrd. Doç. Dr. Mustafa KOYUNCU In this study, transport properties of noble gases and some other simple fluids such as Ar, Kr, O2, N2, and CH4 have been calculated by the modified Enskog theory. The density dependence of the radial distribution function has been evaluated from Harmens-Knapp and Carnahan-Starling equations of, states. The temperature depence of hard sphere diameter obtained analyticaly. The results obtained here for viscosity, thermal conductivity and diffusion coefficient compared with experimental data. It has been seen that agreement is generally acceptable.