Karaman ekolojik koşullarında silajlık hibrit mısır çeşitleri ve sorgum-sudan otu melezlerinin ikinci ürün olarak yetiştirme imkanlarının belirlenmesi
Determination of growing possibilities of silage hybrid maize and sorghum-sudangrass cultivars as second crop under Karaman ecological conditions
  1. Tez No: 154020
  2. Yazar: AHMET GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAMAZAN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Silage, Hybrid maize cultivars, sorghum sudangrass cultivars, grass yield, dry matter yield, crude protein rate and yield
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KARAMAN EKOLOJİK KOŞULLARINDA SİLAJLIK HİBRİT MISIR ÇEŞİTLERİ VE SORGUM - SUDAN OTU MELEZLERİNİN İKİNCİ ÜRÜN OLARAK YETİŞTİRME İMKANLARININ BELİRLENMESİ Ahmet GÜNEŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Ramazan ACAR 2004, 107 sayfa Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ramazan ACAR Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM Prof. Dr. Bayram SADE Bu araştırma, 2002 yılı Temmuz-Ekim aylan arasında ana ürün (arpa) hasadından sonra sulu şartlarda ikinci ürün olarak silajlık hibrit mısır ve sorgum sudan otu melezi çeşitlerinin yetiştirilme imkanlarını belirlemek amacıyla, Karaman Tarım îl Müdürlüğü fidanlığı tarlasında“Tesadüf Blokları”deneme deseninde üç tekerrürlü olarak iki ayrı deneme halinde kurulmuştur. Araştırmada 4 çeşit hibrit melez mısır (Temigi, Doge, C- 955. Dracma), 4 çeşit sorgum-sudan otu melezi (Grazer, El Rey, Grass II, Jumbo) materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada, hibrit mısır çeşitlerinin yeşil ot verimleri 6892.80 kg/da (Doge) - 8488.03 kg/da (C-955), kuru madde verimleri 2193.43 kg/da (Doge) - 2657.53 kg/da (Temigi), ham protein oranlan % 3,94 (Dracma) - % 4.74 (Temigi), ham protein verimleri 98.39 kg/da (Dracma) - 125.96 kg/da (Temigi) arasında değişmiştir. Bir yıllık olarak yürütülen bu araştırmada, C-955 ve Temigi çeşitleri daha ön plana çıkmakla beraber, denemeye alman tüm çeşitler Karaman ekolojik şartlannda ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek çeşitler olarak görülmektedir. Araştırmada, sorgum-sudan otu melezlerinin yeşil ot verimleri 6483.73 kg/da (Grazer) - 7671.23 kg/da (Jumbo), kuru madde verimleri 2093.50 kg/da (Grazer) - 2321.40 kg/da (Jumbo), ham protein oranlan % 4.41 (Grazer) - % 5.15 (El Rey), ham protein verimleri 92.32 kg/da (Grazer) - 113.00 kg/da (El Rey) arasında değişmiştir. Bir yıllık olarak yürütülen bu araştırmada, Jumbo çeşidi ön plana çıkmakia beraber denemede yer alan tüm sorgum-sudan otu melezi çeşitleri arpa hasadından sonra ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek çeşitler olarak görülmektir. Ancak kesin sonuçlar için, benzer araştırmaların yapılması sonucuna vanlmıştır. Anahtar Kelimeler : Silaj, hibrit mısır, sorgum-sudan otu melezi, yeşil ot verimi, kuru madde verimi, ham protein oranı ve verimi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis DETERMINATION OF GROWING POSSIBILITIES OF SILAGE HYBRID MAIZE AND SORGHUM-SUDANGRASS CULTIVARS AS SECOND CROP UNDER KARAMAN ECOLOGICAL CONDITIONS Ahmet GÜNEŞ Selçuk University The Graduate School of Natural and Applied Sciences Field Crops Department Supervisor : Assis. Prof. Dr. Ramazan ACAR 2004, 107 page Jury : Assis. Prof. Dr. Ramazan ACAR Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM Prof. Dr. Bayram SADE This research was carried out with the intent of determining the growing possibilities of silage hybrid maize and sorghum sudangrass cultivars as second and irrigated crop after the main crop (barley) was harvested between July and October 2002. The experiment was designed with 2 seperate crop studies each comprised of“Randomized Blocks”with replications and conducted in the Karaman Province Directorate Nursery. In this study, four cultivars of hybrid maize (Temigi, Doge, C-955, Dracma), four cultivars of sorghum sudangrass hybrids (Grazer, El Rey, Grass II, Jumbo) were used as experiment materials. In the research, the grass yields of hybrid maize cultivars were 6892.80 kg/da (Doge) - 8488.03 kg/da (C-955), dry matter yields were 2193.43 kg/da (Doge) - 2657.53 kg/da (Temigi), crude protein rates were % 3.94 (Dracma) - % 4.74 (Temigi) and crude protein yields were 98.39 kg/da (Dracma) - 125.96 kg/da (Temigi) respectively. In a one year study, although“C-955”and“Temigi”cultivars came to the fore, all tested cultivars in the experiment are considered to be grown as second crop under Karaman ecological conditions. In the research, the grass yields of sorghum sudangrass cultivars w ere 6483.73 kg/da (Grazer) - 7671.23 kg/da (Jumbo), dry matter yields were 2093.50 kg/da (Grazer) - 2321.40 kg/da (Jumbo), crude protein rates were % 4.41 (Grazer) - % 5.15 (El Rey) and crude protein yields were 92.32 kg/da (Grazer) - 1 13.00 kg/da (El Rey) respectively. In a one year study, although“Jumbo”cultivar came to the fore, all tested sorgum- sudangrass cultivars in the experiment are considered to be grown as second crop under Karaman ecological conditions. However, it is come to a decision that for certain results further researches are needed to be conducted.