Tam zamanında üretim felsefesine dayalı otomatik yönlendirmeli araç sistemlerinin simülasyonu
Simulation of automatic guided vehicle systems based on just in time philosophy
  1. Tez No: 154029
  2. Yazar: SAADETTİN ERHAN KESEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FARUK BAYKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otomatik Yönlendirmeli Araç (OYA) Sistemleri, Tam Zamanında Üretim (TZÜ), Simülasyon, İki Yönlü Akış, Faktöriyel Tasarım, Automatic Guided Vehicle (AGV) Systems, Just In Time (JIT), Simulation, Bi-directional flow, Factorial design
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Otomatik Yönlendirmeli Araç (OYA) Sistemleri son yıllarda imalat sektöründe malzeme taşıma ekipmanı olarak oldukça sık bir şekilde kullanılmaktadır. Literatürde OYA sistemleri ile ilgili bir çok çalışma olmasına karşın bu sistemlerin Tam Zamanında Üretim (TZÜ) Sistemine adaptasyonuyla ilgili az sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmaların da neredeyse tamamında akış tipi üretim yapan sistemler ele alınmıştır. Bu çalışmada TZÜ felsefesine dayalı atölye tipi üretim yapan bir hipotetik sistemin simülasyon modeli geliştirilmiştir. Verilen fabrika yerleşiminde birden fazla araç seyahat edebilmekte ve iki yönlü akışa müsaade edilmektedir. Model kurulduktan sonra bu sistem için önemli olabilecek faktörler belirlenmiştir. Bu faktörler dikkate alınarak bir deney düzeneği hazırlanmıştır. Bu düzenekte her bir faktör için iki seviye seçilmiş ve faktöriyel tasarım yapılmıştır. Bu faktöriyel tasarım sonucunda faktörlerin performans kriterleri üzerindeki etkileri ve faktörler arası etkileşim incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Automatic Guided Vehicle (AGV) systems have been frequently used as a material handling equipment in manufacturing systems in recent years. There are a lot of studies related to AGV systems in literature, but only a few of them consider adaptation of these systems into Just In Time (JIT) systems. Furthermore, flow shop environment was considered at those studies. In this work, a simulation model of a hypothetical system which has a job shop environment and is based on JIT philosophy was developed. In given plant layout, multiple vehicles can move and their bi-directional flow is allowed. After the model was established, the factors which may be important for this system were determined. An experiment plan was prepared by taking into account these factors. In this plan, two levels were selected for each factor and a factorial design was conducted. As a result of this factorial design, the effect of each factor on each performance measure and the interaction of these factors are examined.