Çukurova koşullarında yem şalgamı (Brassica rapa L.)'nda azotlu gübrelemenin verim ve verim parametrelerine etkisi
The effect of nitrogen fertilization on yield and yield parameters of feed turnip (Brassica rapa L.) under Çukurova conditions
  1. Tez No: 885528
  2. Yazar: UFUK BARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP İRFAN NAZLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yem Şalgamı, Yem, Azot, Gübreleme, Çukurova, Forage Turnip, Forage, Nitrogen, Fertilization, Çukurova
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu araştırma, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Alanında farklı azot dozlarının (0, 5, 10, 15 ve 20 kg/da) yem şalgamı bitkisinin yem verimi ve verim parametrelerine etkilerini araştırmak amacıyla 2022 - 2023 yetiştirme sezonunda tesadüf blokları deneme desenine uygun olarak 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmadan elde edilen veriler incelendiğinde en yüksek yaş yaprak verimi (5337 kg/da), yaş yumru verimi (5283 kg/da), toplam yaş yaprak ve yumru verimi (10537 kg/da) ve yumru kuru madde verimi (414.3 kg/da) değerlerinin 20 kg/da azot dozundan elde edildiği görülmektedir. Araştırmada azot dozlarının yaş yumru verimi, yumru kuru madde oranı, yumru kuru madde verimi ve yaş yaprak kuru madde oranına istatistiksel olarak önemli düzeyde bir etkisi olmamıştır. Bu sonuçlar Çukurova koşullarında yem şalgamı bitkisinden sürdürülebilir bir yem üretimi için 20 kg/da azot dozunun uygun olduğu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted research and implementation area of University of Çukurova Faculty of Agriculture Department of Field Crops in order to investigate the effects of different nitrogen doses (0, 5, 10, 15 and 20 kg/da) on the forage yield and yield parameters of the forage turnip in accordance with the randomized block trial design with 3 replications during the 2022 - 2023 growing season. According to the data obtained from the research, the highest fresh leaf yield (5337 kg/da), fresh tuber yield (5283 kg/da), total fresh leaf and tuber yield (10537 kg/da) and tuber dry matter yield (414.3 kg/da) values were obtained from 20 kg/da nitrogen dose. In the study, nitrogen doses did not have a statistically significant effect on fresh tuber yield, tuber dry matter rate, tuber dry matter yield and fresh leaf dry matter rate. These results show that a nitrogen dose of 20 kg/da is suitable for the sustainable forage production from forage turnip plants under Çukurova conditions.