Lise 1.sınıfta okutulan fonksiyonun farklı gösterimleri ve fonksiyon öğretiminde öğrenci yanılgıları üzerine bir araştırma
A research on the various representations of functions and on students' mistakes in teaching of functions in the first year of high-school
  1. Tez No: 154033
  2. Yazar: İLHAN ULAŞ
  3. Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. AHMET DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyon Öğretimi, Yanılgılar, Teşhis Testi, Teaching Functions, Misconceptions, Diagnosing Test IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi LİSE 1. SINIFTA OKUTULAN FONKSİYONUN FARKLI GÖSTERİMLERİ VE FONKSİYON ÖĞRETİMİNDE ÖĞRENCİ YANILGILARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA İlhan ULAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı Danışman: Dr. Ahmet DOĞAN 2004, 78 sayfa Jüri: Prof.Dr. Hasan ŞENAY Yard.Doç.Dr. Hacı SULAK Dr. Ahmet DOĞAN Bu araştırmada, Lise 1. sınıfta okutulan fonksiyon konusunun öğretimindeki yanılgıların tespiti ve alınması gereken tedbirlerin neler olacağı sorusuna cevap aranmıştır. Araştırmada, Konya ili merkez ilçelerindeki genel liseler evren olarak alındı. 3 farklı liseden seçilen 290 öğrenciye, araştırmacı tarafından geliştirilen“Teşhis Testi”uygulandı. Elde edilen veriler analiz edildi. Bu araştırma ile; öğrencilerin %17,84'ünün fonksiyonların tanımı ile ilgili yanılgılarının, %1 1,1 3 'ünün tanım kümesi, değer kümesi ve görüntü kümesi ile ilgili yanılgılarının, %11,21'inin bileşke fonksiyon ile ilgili yanılgılarının, %29,61'inin fonksiyonun türleri ile ilgili yanılgılarının, %22,55'inin bir fonksiyonun bileşke işlemine göre ters fonksiyonu bulma ve ters fonksiyona bağlı işlem ile ilgili yanılgılarının, %12,64'ünün grafik okuma ve yorumu ile ilgili yanılgılarının, %15,52'sinin fonksiyonlarla ilgili ön-şart bilgilerinin eksikliğine dayalı yanlış algılama ve işlem hatalarının olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON THE VARIOUS REPRESENTATIONS OF FUNCTIONS AND ON STUDENTS' MISTAKES IN TEACHING OF FUNCTIONS IN THE FIRST YEAR OF HIGH-SCHOOL İlhan ULAŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departman of Primary Education Supervisor: Dr. Ahmet DO?AN 2004, 78 Page Jury: Prof.Dr. Hasan ŞENAY Yard.Doç.Dr. Hacı SULAK Dr. Ahmet DO?AN In this study, it has been tried to get an answer to the question of diagnosing the misconceptions and errors in teaching of functions in the first grade high schools and what the precautions needed to be taken. In this study, the high schools in the central districts of Konya are chosen as a universe.“Diagnosing Test”developed by the researcher, was applied 290 students chosen from three different high schools. The data which are obtained are analyzed. Through this study, it has been established that %17,84 of the students have misconceptions about the definitions of functions, % 11,13 have misconceptions about the domain set, the range set, the image set, % 11,21 have misconceptions about composite function, %29,61 have misconceptions about the types of functions, %22,55 have misconceptions about finding out the inverse function according to composite operation of function and about the inverse function operations, %12,64 have misconceptions about function graphics, %15,52 have misperceptions and operational errors depending on lack of pre-conditional knowledge about functions.