Elektrik dağıtımı sistemlerinin bilgisayarla izlenmesi
Computer monitoring of electrical distribution systems
- Tez No: 154052
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİH GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarla izleme, paralel port, elektrik dağıtım sistemleri, computer monitoring, parallel port, electrical distribution systems u
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELEKTRİK DAĞITIM SİSTEMLERİNİN BİLGİSAYARLA İZLENMESİ Hasan YÜCEL Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Salih GÜNEŞ 2004, 62 sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Yüksel ÖZBAY Yrd. Doç. Dr. Salih GÜNEŞ Yrd. Doç. Dr. Osman BİLGİN Bilgisayar sistemlerinin hayatımızın her alanına girdiği günümüzde, uygarlığının temel kaynağı olan elektrik enerjisinin izlenme ve kontrolünde bilgisayarlardan yararlanmak kaçınılmazdır. Bu çalışmada, Aksaray İli 3 nolu dağıtım merkezine ait; ayırıcı, kesici ve hücre kapılarının pozisyon bilgilerinin ve bir fıdere ait akım ve gerilim değerlerinin bilgisayarla izlenmesi hedeflenmiştir. Delphi programlama dili kullanılarak geliştirilen programla, analog değerler ISA slot üzerine takılan karttan, dijital bilgiler ise paralel porttan okunarak ekranda görsel olarak kullanıcının hizmetine sunulmuştur. Veriler aynı zamanda oluşturulan veri tabanında saklanarak her zaman kullanıma hazır halde beklemektedir. Bu sayede kullanılan teçhizatın açma-kapama sayıları, arıza istatistikleri, yük değişimleri sağlıklı olarak tutulabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis COMPUTER MONITORING OF ELECTRICAL DISTRIBUTION SYSTEMS Hasan YUCEL Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical-Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Salih GÜNEŞ 2004, 62 pages Jury: Asst. Prof. Dr. Yüksel ÖZBAY Asst. Prof. Dr. Salih GÜNEŞ Asst. Prof. Dr. Osman BİLGİN In recent years, the increase of computer use in every aspect of life forced to make use of them in control and monitoring of electricity energy, which is the main source of our civilization. In this study, the computer monitoring of information of circuit breaker, circuit separator and cell doors positions and current and voltage values of a feeder, which belong to Aksaray City No:3 distribution center has been aimed. By means of Delphi-based program developed, the analog values are obtained from the card mounted on ISO slot and the digital values are obtained from parallel port and visually presented en screen for the user. Also, the information is saved in database, created to be used whenever needed therefore turning on-off counts of the devices, problem statistics and load changes have been accurately held.