Oksimlerin bazı analitik uygulamalarının incelenmesi
Investigation some analytical of oximes
- Tez No: 154053
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİNE ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Oksim, sıvı-sıvı ekstraksiyonu, potansiyometrik titrasyon, asitlik sabiti, Oximes, liquid-liquid extraction, potentiometric titration, acidity ionization constant
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Doktora Tezi OKSİMLERİN BAZI ANALİTİK UYGULAMALARININ İNCELENMESİ Nazan KARAPINAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Emine ÖZCAN 2004, 102 Sayfa Jüri: Doç. Dr Emine ÖZCAN Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Prof. Dr. Ayhan DEMİRBAŞ Prof. Dr. Hüseyin OĞUZ Yrd. Doç. Dr. Zafer YAZICIGİL Bu çalışmada, daha önceden sentezlenmiş, analitik amaçlarla kullanılabilir olan bazı glioksim türevlerinin susuz ortamda potansiyometrik titrasyon yöntemiyle asitlik sabitleri tayini her bir oksimin, azot atmosferinde ve 25°C de 2-propanoldaki 1x1 0"3 M çözeltileri kullanılarak, titrant olarak da tetrabütilamonyumhidroksitin 2-propanoldaki 0.05 N çözeltisi kullanılarak, oksimlerin yarı nötralizasyon noktalarına gelen pH değerleri bu bileşiklere ait pKa değeri olarak bulundu. Oksimlerin değişik pH'larda su ile karışmayan çözücü olarak diklormetan ve metal tuzlan olarak pikratlar seçilip, solvent ekstraksiyon deneyleri yapılarak ekstraksiyon denge sabiti spektroskopik olarak belirlendi. Ayrıca metaller ile % ekstraksiyon değişimi, pH-log D ve kompleks oluşum stokiyometrisi incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis Investigation Some Analytical Application of Oximes Nazan KARAPINAR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Emine ÖZCAN 2004, page: 102 Jury: Assoc. Prof. Dr. Emine ÖZCAN Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Prof. Dr. Ayhan DEMİRBAŞ Prof. Dr. Hüseyin O?UZ Assist. Prof. Dr. Zafer YAZICIGİL In this study, the acidity constants of some previously synthesized glyoxime derivatives, which could be used for analytical purposes, were determined with the potentiometric titration method, in non-aqueous media using lxl O"3 M solutions of each oxime in 2-propanol and the 0.05 N solution of tetrabutiiylammoniumhydroxide in 2-propanol as the titrant under nitrogen atmosphere and in 25 °C. The pH values of the oximes corresponding to the semi neutralization points were determined as the pKa constants. The distribution coefficients of the oximes were determined spectroscopically by performing solvent extraction experiments in which dichloromethane was chosen as the immiscible solvent with water and picrates were chosen as metal salts.