meso-2,3-dimerkaptosuksinik asidin sentezi, 99mTc ile işaretlenmesi, kit formülasyonu ile kalite kontrolü
Synthesis of meso-2,3-dimercaptosuccinic acid, labeling it with 99mTc, kit formulation and quality control
  1. Tez No: 154187
  2. Yazar: DUYGU CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENİZ KABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek görüntüleme, 99mTc-DMSA, yumuşak doku tümör görüntülemesi, 99mTc(V)DMSA, meso-2, 3-dimerkaptosuksinik asid, radyokimyasal saflık, TLC, ITLC, kalay(II) klorür. vıı, Kidney-imaging, 99mTc-DMSA, imaging of soft tissue tumors, 99mTc(V)DMSA, meso-2, 3-dimercaptosuccinic acid, radiochemical purity, TLC, ITLC, stannous(II) chloride. V11I
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Günümüzde nükleer tıp çalışmalarında, çeşitli organları görüntülemede, hastalıkların teşhis ve tedavisinde radyofarmasötikler kullanılmaktadır. Radyofarmasötiklerin radyokimyasal saflığı iyi bir organ görüntülemesi yapılması açısından çok önemlidir. Statik böbrek görüntüleme ajanı olan 99mTc-DMSA radyofarmasötiği asidik ortamda, yumuşak doku tümör görüntülemesinde kullanılan 99mTc(V)DMSA bazik ortamda hazırlanmaktadır. Bu çalışmada, bir 99mTc-DMSA radyofarmasötiğinin tümüyle hazırlanarak, bu radyofarmasötiğin ülkemizde de üretilir hale geçmesinin sağlanması ve ülke ekonomisine katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Bu yüzden 99mTc-DMSA hazırlandı ve ince tabaka ve hızlı ince tabaka kromatografileriyle radyokimyasal saflık kontrolleri yapıldı. 99mTc'i farklı oksidasyon derecesinde olan 99mTc(V)DMSA ile kimyasal farklılıkları in vitro olarak incelendi. pH değeri arttırıldığında 99mTc(V)DMSA'nın miktarının arttığı belirlendi. Kalay(II) klorür miktarındaki değişmenin 99mTc-DMSA ve 99mTc(V)DMSA verimini etkilediği gözlendi. meso-2,3-Dimerkaptosuksinik asid saf olarak sentezlendi ve 99mTc ile işaretlendiğinde yüksek verim elde edildiği görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nowadays, radiopharmaceuticals are used for imaging of the organs, diagnosis and therapy of diseases in nuclear medicine studies. Radiochemical purity of radiopharmaceuticals is very important for doing a good organ imaging. Radiopharmaceutical of 99mTc-DMSA, which is a static kidney-imaging agent, is prepared in acidic media and 99mTc(V)DMSA, which is used for imaging of soft tissue tumors, is prepared in basic media. In this study, we purposed to prepare the radiopharmaceutical of 99mTc-DMSA entirely, make it produced in our country and give some help to country economy. For this reason, radiopharmaceutical of 99mTc-DMSA was prepared, its radiochemical quality control was done by means of thin layer and instant thin layer chromatography. The chemical differences between 99mTc-DMSA and 99mTc(V)DMSA, which has the different oxidation state of 99mTc, are examined by in vitro studies. It was determined that the amount of 99mTc(V)DMSA was increased when pH value was raised. It was observed that the change of stannous(II) chloride effected the amounts of 99mTc-DMSA and 99mTc(V)DMSA. meso-2,3-Dimercaptosuccinic acid was synthesized purely and it was seen that the high yield was taken when it was labeled with 99mTc.