Zincir transfer ajanı olarak 2-merkapto tiyozanton'un serbest radikal polimerizasyonundaki etkisinin incelenmesi
The effects of 2-mercapto thioxanthone as a chain transfer agent in the free radical polymerization
- Tez No: 154186
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERGİS ARSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 2- Merkapto tiyozanton, termal polimerizasyon, zincir transfer ajanı, tiyoller. ıx, 2-Mercaptothioxanthone, thermal polymerization, chain transfer agent, thiols
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Bu çalışmada; bir tiyol bileşiği olan 2-Merkapto tiyozanton (TX-SH), metilmetakrilat ve sürenin termal polimerizasyonunda zincir transfer ajanı olarak kullanılmıştır. Zincir transfer ajanı olan 2-Merkapto tiyozanton her iki monomerin polimerizasyonunda çeşitli konsantrasyonlarda kullanılmıştır ve polimerlerin molekül ağırlıklanndaki azalma, jel geçirgenlik kromatografisi kullanılarak saptanmıştır. Stiren ve metilmetakrilat polimerizasyonlan için polimerizasyon derecesinin [S] / [M]' e karşı grafiği çizilmiştir ve bu grafik yardımıyla zincir transfer sabitleri hesaplanmıştır. Transfer sabitleri stiren ve metilmetakrilat için sırasıyla 1,41 ve 0,54 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study; 2-Mercaptothioxanthone (TX-SH), as an thiol compound was used as chain transfer agent for the thermal polymerization of methylmethacrylate and styrene. Various concentrations of 2-Mercaptothioxanthone as a chain transfer agent was employed for the polymerization of both monomers and decreasing of moleculer weight of polymers were determined by using of gel permeation chromatography. Chain transfer constants were calculated from the plots of reciprocal degree of polymerization vs [S] / [M] for styrene and methylmethacrylate polymerization. Transfer constants were found to be 1,41 and 0,54 for styrene and methylmethacrylate, respectively.