GTP bağlayıcı proteinlerden ARF1 ve SAR1'in Medicago truncatula bitki türünde incelenmesi
Investigation of GTP binding proteins ARF1 and SAR1 in Medicago truncatula
- Tez No: 154188
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDÜLREZZAK MEMON, PROF.DR. NEZHUN GÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Medicago truncatula. Rhizobium. vesiküler trafik, nodul oluşumu, ARFl, SARİ, Medicago truncatula, Rhizobium. vesicular traffic, nodulation, ARFl, SARI. XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Hücre içi salgı yolu Endoplazmik Retikulum (ER) ve Golgi ağını kapsar. Bu iki organel arasındaki taşınım COP örtülü vesiküller aracılığı ile gerçekleştirilir. ARF1, COPI örtülü vesiküller tarafindan Golgi keseciklerinden ER' a ve Golgi kesecikleri arasındaki geri yönlü taşınımında önemli rol oynar. SARİ COPU örtülü vesiküllerin oluşumuna katılır ve kargonun ER' dan Golgi keseciklerine taşınımına aracılık eder. ARFl ve SARİ proteinlerinin bitki hücrelerindeki işlevleri ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu çalışmada, Baklagil (Leguminosae) bitkileri ile yapılan moleküler biyoloji çalışmalarında model bitki olarak bilinen Medicago truncatula kullanıldı. Medicago truncatula' da farklı gelişim evrelerinde, farklı bitki kısımlarında ve nodul oluşumuna bağlı ARFl ve SARİ proteinlerinin düzeyleri incelendi. Farklı bitki kısımlarına ait protein örnekleri SDS-PAGE yöntemi ile ayrıştırılarak PVDF membrana aktarıldı. ARFl ve SARİ proteinlerinin incelenmesi immünolojik belirleme yöntemi ile gerçekleştirildi, immünolojik belirlemede Arabidopsis thaliana ARFl ve SARİ proteinlerine karşı geliştirilmiş olan antikorlar kullanıldı. SARİ protein düzeyinin nodüllü köklerde nodülsüz olanlara göre daha yüksek olduğu belirlendi. Rhizobium kültürü bulunan toprakta yetiştirilmiş olan 2.5 aylık bitkilerin farklı kısımlarında yapılan incelemede köklerde SARİ düzeyinin yaprak ve gövde kısımlarına oranla daha fazla olduğu saptandı. Bununla birlikte 3.5 aylık bitkilerin nodul ve kök kısımlarındaki SARİ protein düzeyinin eşit olduğu belirlendi. Farklı gelişim evrelerinde, farklı bitki kısımlarında ve nodul gelişimine bağlı olarak ARFl protein düzeyinde belirgin farklılıklar gözlenmedi. Bu çalışma M. truncatula' nın kök, gövde, yaprak ve nodul kısımlarında ARFl ve SARİ protein düzeylerindeki farklılıkları gösteren ilk araştırmadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Secretory pathway involves Endoplasmic Reticulum (ER) and Golgi apparatus. COP coated vesicles mediate ER-Golgi transport. ARF1 plays an important role in the transport of cargo in COPI coated vesicles in retrograde transport from Golgi cisternae back to ER and retrograde transport between Golgi cisternae. SARI is a component of COPII coated vesicles and plays an important role in carrying cargo from ER to Golgi cisternae. Little is known about the ARF1 and SARI protein functions in plant cell. In this study, we used Medicago truncatula known as a model leguminous plant in molecular biology studies. ARF1 and SARI protein levels are investigated in nodule formation, at different developmental stages and different plant parts of M. truncatula. Protein fractions from different parts of plant were isolated by different centrifugation steps. The protein samples were subjected to SDS-PAGE and were transferred on PVDF membrane. Immunoblotting was carried out with antibodies raised against ARFl and SARI proteins from Arabidopsis thariana. SARI protein level was higher in roots of nodulated plants compared to that of non nodulated ones. The SARI expression was high in roots compared to stems and leaves of the plants when grown for 2.5 months in Rhizobium treated soil. On contrary expression level of SARI in nodules and roots were found to be equal in 3.5 months old plants. Our data shows that, there is no difference in ARFl expression level at different developmental stages in different parts of plant and also depend on nodulation. This study is a first report showing the differential expression of ARFl and SARI in nodules, roots, shoots and leaves of M. truncatula