Şev stabilitesinin düşey kazıklarla iyileştirilmesi
Slope stabilization with vertical piles
- Tez No: 154191
- Danışmanlar: PROF. DR. SÖNMEZ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pasif Kazık, Heyelan, Şev Stabiîizasyonu, Stabilizasyon Kazıklan x, Passive Pile, Landslide, Slope Stabilization, Stabilization Pile XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
(MET Şev duraylılığınm iyileştirilmesi geotekmk mühendisliğinin temel problemleri arasmdadır. Yaşam atanlarının giderek yoğunlaşması aedeni iîe 'varolan arazilerden enfazîa yarar sağlamanın ön plana çıktığı son dönemlerde şevlerin iyileştirilmesi ayrıca önem kazanmıştır. Bu çalışmada şevlerin düşey kazıklarla iyileştirilmesine Miskin çeşitli araştırmacılar tarafından yapılan yaklaşımlar incelenmiş ve genelde kabul gören bir yaklaşım olması ve pratik oluşu sebebi ile Ito-Matsui tarafindan önerilen yaklaşım ayrıntılı olarak incelenmiştir. Kayan şevlerin kazıklarla iyileştirilmesinde temel unsurların kazıklar arası açıklık, kazak çapı, kayan yüzey üzerindeki kazık boyu, kazık başını tutuhıluk durumu olduğu görülmüştür. Yukarıda belirtilen dört temel unsurların değişiminin duraylılığa etkisi tezin çeşitli bölümlerinde verilmiştir. Ito-Matsui tarafindan önerilen yöntemle elle çözüm yapılabilmesine karşın XSTABLE isimli bir paket program yardımı ile gerekli ek direnç kuvveti saptanmıştır Uygulama kısmında daha önce yapılan bir çalışmaya ait zemin verilerinden yararlanılarak şevlerin düşey kazıklarla iyileştirilmesine ilişkin başarılı bir uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Slope stabilization İs one of the basic problem of the geotechnical engineering. Nowadays due to increase of intensify m living zones stafeiîizati©» -of slopes has become very important topic. In this study, approaches about slope stabilization with stabilization piles which made by several authors are investigated and approach made by Ito-Matsui has been studied in detail because of the general consent. It is seen that basic factors of slope stabilization by piles are interval between piles, pile diameter, pile length above the sliding surface and fixity condition of pile head. The effect of variation of four basic factor that given above are given in chapters of this thesis. Although solution of stabilization piles can performed fey hand using an approach given by Ito-Matsui, in this thesis computer programme named XSTABLE is used to find additional resisting force. In the last chapter an applied work was given in which data taken from a case study.