Vinilasetat ve bütilakrilat emülsiyon kopolimerizasyonu üzerine monomer oranının etkisi
The effect of monomer ratio on vinylacetate and butylacrylate emülsion copolymerization
  1. Tez No: 154192
  2. Yazar: CEYLAN ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: poli(vinil asetat-ko-bütil akrilat), kopolimer lateks, yan-sürekli emülsiyon kopolimerizasyonu, Amol, monomer oranı, NP 30. VI, poly(vinyl acetate-co-butyl acrylate), copolymer latex, semi-continuous emulsion copolymerization, Amol, monomer ratio, NP 30 vu
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Vinil asetat çeşitli akrilik monomerlerle emülsiyon polimerizasyonu ile kopolimerleştirilir. Kopolimerizasyon için bütil akrilat, 2-etil hekzil akrilat en fazla tercih edilen akrilik monomerlerdir. Lateks yapısnıdaki vinil asetat-bütil akrilat kopolimerleri mimari amaçlı iç ve dış cephe boyaları için mükemmel bağlayıcılardır. Kopolimer lateksler ayrıca tekstil ve kağıt sanayiinde yaygm olarak kullanılırlar. Bu çalışmada termal başlatıcılardan potasyum persülfat ve bir non-iyonik emülgatör (NP 30) varlığında farklı monomer oranlan kullanılarak poli(vinil asetat-ko-bütil akrilat) lateksleri sentezlendi. Polimerizasyonlar yeni bir koruyucu kolloid olan Amol varlığında gerçekleştirildi. Vinil asetat ve bütil akrilat monomerleri saflaştmlmadan kullanıldı. Farklı monomer oranının sentezlenen poli(vinil asetat-ko-bütil akrilat) latekslerinin fizikokimyasal özellikleri üzerine etkileri araştırıldı. Dönüşümler gravimetrik metotla, latekslerin viskoziteleri Brookfield viskozimetresi, molekül ağırlıkları viskozimetrik ve GPC yöntemleri ile belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Vinyl acetate is copolymerized with various acrylic monomers by applying emulsion polymerization. Butyl acrylate and 2-ethyl hexyl acrylate are most preferable monomers for this purpose. Vinyl acetate and butyl acrylate copolymers in latex form are excellent binders for architectural interior and exterior paints. Copolymer latexes are also widely used in textile and paper (coatings) industries. In this study, poly( vinyl acetate-co-butyl acrylate) latexes were synthesized using different monomer ratios with potassium persulfate thermal initiator, and a non-ionic emulsifier (NP 30). Polymerizations were done in the presence of Amol which is a new protective colloid. Vinyl acetate and butyl acrylate monomers were used as received. The effects of different monomer ratios on the physicochemical properties of copolymer latexes were investigated. Conversions were pointed out by gravimetric method, latex viscosities by Brookfleld viscometer, molecular weights of copolymers by viscometer and GPC methods.