Tarihi yerleşimler için nesneye yönelik veri tabanı ve veri madenciliği yöntemleri kullanarak bilgi sistemi oluşturulması ve uygulaması
Developing the information system for historical heritage by using the object oriented database and data mining methodologies and an application
  1. Tez No: 154190
  2. Yazar: AYŞE BUHARALI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖKHAN YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Madenciliği, Tarihi Yerleşim, Nesneye Yönelik Veri Tabanı vm, Data Mining, Historical Heritage, Object Oriented Database IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Tarihi yerleşim envanterinin oluşturulmasına ilişkin gerçekleştirilen çalışmalarda toplanan verilerin çeşitliliği ve sayılarının fazlalığı bu verilerin dijital ortamda saklanması ve işlenmesindeki temel problemi oluşturur, özellikle farklı dönemlerde birçok uygarlığa ev sahipliği yapan bölgelerde günümüze kalan mimari eserler, gerek yapı türleri gerekse yapısal özellikleri acısından büyük farklılıklar göstermektedirler. Dolayısıyla yapılan çalışmalarda ya mimari üslup açısından farklılık gösteren her bölge için ayrı bir veri tabanı yapısı oluşturulmakta ya da o bölgeye özgü mimari özelliklerin kaybolmasına göz yumarak daha önceden oluşturulan bir veri tabanı yapısına uygun olarak veriler saklanmaktadır. Veri girişinin standartlaştınlmasındaki zorunluluk ilişkisel veri tabanı yapısının kısıtlarından kaynaklanmaktadır. Ancak daha önce de belirtildiği gibi mimari eserlerin çok çeşitli olması sonucu oluşturulan ilişkisel veri tabanları yeterli gelmemektedir. Halbuki son yıllarda bilgi teknolojisinde oldukça yaygın hale gelen nesneye yönelik yaklaşım, veri tabam yapısına da yansımış ve ilişkisel yapının kısıtlarım ortadan kaldırmasına olanak sağlayan nesneye yönelik veri tabam geliştirilmiştir. Bu çalışmada da nesneye yönelik veri tabanı yapısının özellikleri incelenerek mimari bilgilerin saklanmasmdaki uygulama önerileri ortaya konacaktır. Tarihi eser verilerinin türlerinin fazlalığı kadar sayılarının fazla oluşu da dijital ortamda saklanması açısından önem taşımaktadır. Bir veri ambarı niteliğindeki veri tabanlarında sadece tarihi yapıların bilgilerini tutmak karar verme aşamasında kullanıcıyı zorlayabilir. Çünkü mimari eserleri tarihten soyutlayarak incelemek mümkün değildir. O dönemin sosyal ve siyasal durumu, günlük hayat, bölgede meydana gelen savaş, doğal afetler, hastalıklar vb. gibi toplumlar üzerinde köklü etkileri olan olaylar araştırmacının varacağı sonucu etkilemektedir. Bütün bu bilgilerin de veri tabanında tutulacağı göz önüne alınırsa veri tabanının boyutu kolayca tahmin edebilir. Böyle geniş bir bilgi okyanusunda kullanıcının tek basma sonuçlara varması oldukça zorlaşmaktadır. Bu nedenle kültürel miras çalışmalarında iş hayatında özellikle de pazarlamada oldukça faydası olan veri madenciliği kullanılabilir. İşte bu çalışmada da veri madenciliğinin kültürel miras çalışmalarındaki yeri ve sağlayabileceği faydalar üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The variety and the number of data that are collecting during the historical environment studies, cause the main problem of saving and processing of those data on digital media. Especially the historical architectures of the regions which hosted many civilizations at different periods indicate great differences at their building kinds and structured attributes. That's why a new database has been developed for every region. Otherwise some architectural attributes which are special to that region can be lost if that region's data are stored in the database which had been developed before for another region study. The necessity of data entering standardization is the result of relational database constraints. Relational database isn't sufficient for the variety of architectural buildings. This problem can be solved by using object oriented database on the historical sites studies. The object oriented database application's offers are made for saving the architectural information on digital media at this study. The enormous number of historical buildings is important as much as their variety at saving them on digital media Saving only the historical buildings' attributes on the databases isn't sufficient for end users at the decision stage because it isn't possible to analyze the architectures of one region without the history of that regioa The social and political lives, the wars, the disasters, the contagious diseases and olher events, that influence the society, have an important fact at researcher's decisions. The size of such a database that collects all historical events' data will be enormous so it will be difficult for a researcher to analyze all these data without computer help. That's why a data mining method can be used at historical heritage studies. The place and benefits of data mining at the historical heritage studies are described at this study.