N-nitrozamin ve poliaromatik hidrokkarbon içermeyen poli(stiren-ko-butadien)kauçuğu üretiminin geliştirilmesi
Development of production of poly(styrene-co-butadiene) rubber not containing n- nitrosamine and polyaromatic hydrocarbons
- Tez No: 154194
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDANE YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poli(stiren-ko-butadien), reaksiyon durdurucu, N-nitrozamin, poliaromatik-hidrokarbon XV, Poly(styrene-co-butadiene), short stopping agent, N-nitrosamine, polyaromatic- hydrocarbon XVI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZET Kauçuk endüstrisinde, kanserojen N-nitrozamin ve poliaromatik hidrokarbon emisyonlarına neden olan kimyasallar nedeniyle çalışma ortamı kirlenerek bunlara maruz kalan işçilerin sağlığı tehdit altmda kalmaktadır. Kanserojen N-ni1xozarninler, kauçuğun vulkanizasyonu veya işlenmesi sırasında oluştuğu gibi, vulkanizasyon öncesinde ham ürünün ve vulkanizasyon sonrasında vulkanize edilmiş ürünün depolanması ve nihai kullanım sırasında da oluşmaktadır. SBR 1712 olarak adlandırılan yağlı tür poli(stiren-ko-butadien) kauçuğunun üretimi sırasında kullanılan ve kanserojen N-ni1xozaminlerin oluşmasına neden reaksiyon durdurucu kimyasallar yerine N-nitrozamin oluşturmayan kimyasallar ve kanserojen poliaromatik hidrokarbon içeren genişletici yağ yerine kanserojen olmayan alternatif genişletici yağlar kullanılarak insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen yeni bir ürünün geliştirilmesi amaçlanmıştır. Poli(stiren-ko-butadien) örnekleri soğuk tip emülsiyon polimerleşmesi ile şişelerde elde edildi. Elde edilen kauçuk örneklerinden uygun yöntemlerle N-nitrozamin ve poliaromatik hidrokarbonlar izole edilerek GC/MS yöntemiyle kalitatif ve kantitatif olarak analizleri yapıldı. NMR ve FT/IR yöntemleri kullanılarak Mdroksilaminlerin polimerleşme reaksiyonunu durdurma mekanizması araştırıldı. Kullanılan durdurucu kimyasalların polimerleşme reaksiyonunu sonlandırma etkinlikleri, lateks mekanik stabilitesine etkileri, ürünlerin renk, mekanik ve vulkanizasyon özellikleri, molekül ağırlığının bir göstergesi olan mooney viskoziteleri, camsı geçiş sıcaklıkları ve mikroyapılan tayin edilerek ürün karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The workplace environment in rubber product manufacturing industry is polluted by carcinogenic N-nitrosamine and polyaromatic hydrocarbon emissions caused by chemicals which are used in this industry. Since workers in the rubber industry have been exposed to these pollutants their healt is effected and under risk of cancer. hi this work, carcinogenic N-nitrosamine generating shortstop agent and carcinogenic extender oil having polyaromatic hydrocarcons which are used in production of SBR 1712 rubber have replaced by non-carcinogenic shortstop agents and non-carcinogenic extender oil alternatives. Poly(styrene-co-butadiene) samples are produced by cold recipe bottle polymerization procedure. N-nitrosamine and PAH contents of the rubber samples are determined by GC/MS as qualitatively and quantitatively. Short-stopping mechanism of the polymerization reaction using hydroxylamines are investigated. Mooney viscosity, microstructure, bound styrene, glass transition temperature are measured, mechanical properties are identified and curing tests are performed to characterize the rubber samples.