Transfer sistemli son montaj üretim bandı tasarımı, kurulumu ve işletilmesi
Final assembly line which has transfer systems designing,setting and operating
  1. Tez No: 154228
  2. Yazar: SAVAŞ YETER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİH ÜZE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Maliyet, son montaj bandı, tasarım, kurulum, işletim, verimlilik, televizyon, kar, üretim, Cost, final assembly line, designing, assembling, operating, efficiency, television, profit, production
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Makine Mühendisliği Yüksek Lisans Tezi Transfer Sistemli Son Montaj Üretim Bandı Tasarımı,Kurulumu ve İşletilmesi Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çorlu Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Makine Anabilim Dalı Bir son montaj bandı diğer üretim birimlerinden ve yan sanayiilerden temin edilen yan mamul ve malzemelerin bir araya getirilip, montajlanarak mamul haline dönüştürülmesi amacıyla kurulmuş üretim birimidir. Son montajdan çıkan her bitmiş mamul, sevkiyat, satış ve tüm fabrika birimlerinin başarısı demektir. Başka bir ifadeyle bitmiş mamul para demektir. Son montaj üretim hatlarındaki herhangi bir problem, son montajı besleyen diğer tüm üretim birimlerini direkt olarak etkileyecek, durmasına ya da stok yapmalarına sebebiyet verecektir. Son Montaj Üretim Bandı diğer tüm birimlerin çevrim zamanları ya da kapasiteleri ile ilintilidir. Üretim bandını dizayn ederken ve işletmeye geçerken muhtemel tüm kayıpları minimuma indirmek ve maksimum verimlilikte çalışmasını sağlamak tüm işletmenin karım artıracaktır. Araştırma sonunda aşağıdaki maddeler incelenmiş olacaktır: 1. Üretim sistemleri üzerine genel bir bakış ve yalın üretim 2. Farklı sanayi kollarında dünyada kullanılan son montaj üretim band sistemleri 3. Televizyon üretimi ve televizyon üretimi iş akış şeması 4. Farklı modellerdeki üretimlere Son Montaj bandının responsu ve esnekliği 5. Transfer Sistemli Son Montaj üretim bandlarının çizimi, layoutu ve komponentlerinin tanıtılması, band modellerinin birbiri arasında maliyet, akış, istasyon sayısı, verimlilik ve yönetim açısından tüm avantaj ve dezavantaj lan ile kıyaslanması Ç>. Transfer Sistemli bir Son Montaj üretim bandının taşeronfirmaya da fabrika imkanlarıyla yapıldığındaki maliyetleri ve bu iki alternatifin kıyaslanması 2003 - Bu tez 68 sayfadan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master of Science Thesis Final Assembly Line which has Transfer Systems Designing,Setting and Operating Trakya University Institute ofScience Çorlu Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering A final assembly line is a production section in which half products and materials that are supplied from other production sections and subsidiary industries are assembled and turn into final product (which will be television in our thesis). Each finished product which comes from final assembly lines means success of all production and after production departments, indirect related departments (AR&GE, sale, marketing, finance, accounting, production planning).în other words, finished product is the money. Any problem in final assembly lines affects all departments which supply the final assembly line and cause production break or excess in the stocks directly. A final assembly line is related directly with all other production departments' cycle times or capacities. While designing and operating of the final assembly line, decreasing all possible loss times and providing maximum efficiency will cause to increase the profit of the factory at all. Consequently, at the end of our research topics below will have been investigated: 1. A general view to the production systems and simple production 2. Final assembly lines used in the world in different industry types 3. Television production and production work-flow 4. Response and flexibility of the final assembly line to different television models 5. Technical drawing,layout and components of the final assembly line with transfer system, comparison of band models and types with each otherregarding cost, flow, station number, productivity and management6. Costs of setting final assembly line in two situation which are done by subsidiary firm or factory own sources and comparing these two alternatives entirely. 2003 - This thesis contains 68 pages