Keseli dönemi bitiren aynalı sazanların 3-4 aylık büyüme dönemine gelinceye kadar farklı sıcaklıklardaki ağırlık artışları ve yem tüketimleri üzerine bir araştırma
The different heat in weight increases and feed consumptions up to the stage of 3-4 months in finishing mirror carps
- Tez No: 154229
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEMAL POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Aynalı sazan, uygulanan sıcaklık değerleri, ağırlık artışları, yem tüketimleri, Mirror carps, heat value, weight increases, feed consumptions
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 26
Özet
İİ ÖZET Keseli dönemi bitiren aynalı sazanların 3-4 aylık büyüme dönemine gelinceye kadar farklı sıcaklıklardaki ağırlık artışları ve yem tüketimleri üzerine bir araştırma. Bu çalışmada, keseli dönemi bitiren aynalı sazanların 3-4 aylık büyüme dönemine gelinceye kadar farklı sıcaklıklardaki ağırlık artışları ve yem tüketimleri araştırılmıştır. Araştırmada kullanılan aynalı sazanlar İpsala Devlet Su İşleri' ne ait sazan üretme çiftliğinden temin edilmiştir. Dış ortamda ortalama 0.91 g ağırlığa getirilen aynalı sazanlar 3 adet akvaryuma m ye 300 - 1500 adet yavru olacak şekilde stoklanmıştır. Araştırmanın başlangıcında akvaryumlara 40 ar adet olmak üzere yavru stoklanmıştır. Araştırmanın 3. periyodundan sonra akvaryumlardaki balık sayısı % 60 civarında azaltılmıştır. Buna göre akvaryumlardaki balık sayısı 15 er adet olaeak şekilde stoklanmıştır. Yemleme, periyotlara göre balık büyüklüğü dikkate alınarak canlı ağırlıklarının yüzde oranlarına göre düzenlenmiştir. Uygulanan sıcaklık değerlerine göre sazanlarda en iyi gelişmenin 24 °C deki su sıcaklığında olduğu görülmüştür. Buna göre araştırma bitiminde akvaryumlarda sırasıyla; 1.21 g ( I ), 2.51 g ( II ) ve 1.86 g ( İÜ ) olmak üzere ortalama ağırlıklara ulaşılmıştır. Ayrıca araştırma süresince balıkların ortalama yüzde canlı ağırlık artışları % 4.19 ( I ), % 15.78 ( H ) ve % 1 1.37 ( m ) dır. Arastama süresince balıkların yemden yararlanma oranına ait ortalamalar sırasıyla 3.06 ( I ), 0.549 ( II ) ve 0.841 ( IH ) olarak gözlenmiş ve balıkların yem tüketimleri ise 128.3835 g ile 214.6935 g arasında değişim göstermiştir.
Özet (Çeviri)
HI SUMMARY That different heat in weight increases and feed consumptions up to the stage of 3 - 4 months in finishing its pouch mirror carps has been investigated. In this study, that different heat in weight increases and feed consumptions up to the stage of 3-4 months in finishing its pouch mirror carps ( Cyprinus carpio LINNAEUS 1758) has been investigated. In using the research mirror carps had made DSÎ carp produce farm where in ipsala certain. The fry of 0.91 wheight has been stocked in three aquariums at density of 3Û0 - 1500 individuals / m2. The first of the research has been stocked 40 individuals. The amount of fish in the aquariums were reduced of the rate of % 60 after third period. The amount offish in the aquariums have been stocked 15 individuals. Feeding was made in each period, based on the live weight of fish according to percent offish weight. It was observed that according to apply heat value in carps the best of growing up in 24 °C. At the end of this research, the aquariums was reached to 1.14 g ( I ), 2.35 g ( II ) and 1.73 g (ID) respectively. Furthermore during to research the mean percent of live fish weight increases was calculated as % 3.87 ( I ), % 17.26 ( II ) and % 1 1.39 ( IH ). During to research the rate of feed conversion in the fish was calculated as 3.381 ( I ), 0.4541 ( H ) and 0.78 ( m ). Feed eonsuptions in the fish varied between 128.3835 g. and 203.4225 g.