Gıda işletmelerinde verim ve kalite artırma teknikleri ile uygulama sonuçlarının ekonomik analizi: Un sanayii örneği
The economical analysis of the results of productivity and qualty increasing techniques with application results in food organizations: Wheat flour industry model
- Tez No: 154240
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Productivity, Quality, Food Industry, Motivation, Intellectual Capital, Quality Management System, Total Quality Management
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GIDA İŞLETMELERİNDE VERİM VE KALİTE ARTIRMA TEKNİKLERİ İLE UYGULAMA SONUÇLARININ EKONOMİK ANALİZİ: UN SANAYİ ÖRNEĞİ Nuri KAYA T. Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Hasan GÜNGÖR 2004, Sayfa:183 Jüri : Prof.Dr.Faruk EMEKSİZ Doç.Dr.Hasan GÜNGÖR Yrd.Doç.Dr.Recep ERBAY İnsan yaşamında çok önemli bir yer tutan gıda maddelerinin üretimi ile ilgili olarak yıllardır yapılan plansız ve denetimsiz yatırımlar, büyük miktarda ulusal servetin ülkeye ve yatırımcıya hiçbir kazanç sağlamaksızın kullanılmaz yada atıl kalmasına neden olmuştur. Her geçen gün pazara sürülen arz miktarındaki artış, büyük bir rekabet ortamı yaratmış, ayakta kalabilmek için çoğu zaman kaliteden de taviz vererek çok düşük maliyetlerle, niteliksiz işgücü ile sağlıksız ortamlarda çalışan firmaların sayısı hızla artmıştır. Yasal standartlara uygun üretimde bulunan, kayıtlı bir ekonomik yapıya sahip ciddi firmaların maliyetleri doğal olarak daha fazla olduğundan bu firmaların sektörde yaşanan bu haksız rekabeti nötralize edecek verimlilik ve kalite artırma çabalarını yoğunlaştırmaları gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı; gıda sanayi işletmelerinde verim ve kalite artırma teknikleri kullanılarak, bir un sanayi işletmesindeki uygulama sonuçlarının incelenmesidir. Ülkemizde bulunan un üretim kapasitesinin en iyimser tahminle yansının atıl kaldığı düşünülürse, un sanayicisinin maliyetleri çok iyi hesaplaması ve bütün verimlilik ilkelerini uygulaması kaçınılmaz olmaktadır. Bu araştırmanın yapıldığı örnek işletmede; yaklaşık bir yıllık dönem içerisinde hammaddenin alımında, temizlenmesinde, üretim esnasında ve üretimden sonra ortaya çıkabilecek fiziksel kayıplar incelenmiş, bu kayıpların önlenebilmesi için teorik ve pratik çözümler tartışılmıştır. Verimlilik ve kalite artırma çabalarında insan faktörünün oynadığı rol ve buna ilişkin sorunlar, çalışanlara uygulanan anket formları ile belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışanların alınan kararlara yeterince katılmadığı, öneride bulunmaktan çekindikleri ve kendilerine yeterince önem verilmediği düşüncesine sahip oldukları gözlenmiştir. Araştırmada verimlilik ile ISO 9000 ve Toplam Kalite Yönetimi Uygulamalarının ilişkisi ve etkileşimi de incelenerek, yönetim ve çalışanların uygulamaları gereken esaslar üzerinde durulmuş,sorunlar ve çözüm yollan saptanmaya çalışılmıştır. Örnek işletmede modern teknoloji ve yeterli bir kalifiye işgücü bulunmasına rağmen; bölgesel olarak insan kaynağının eğitim ve öğrenim düzeyi düşüktür. Bu durum verimlilikle ilgili uygulamalarda gerek eğitim gerekse motivasyon faaliyetlerine daha fazla önem verilmesini gerektirmektedir. Bölgenin karakteristik özelliklerine uygun yönetim politikaları ve önlemler yürürlüğe konduğunda olumlu gelişmelerin olduğu gözlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Verimlilik, Kalite, Gıda Sanayi, Motivasyon, Entellektüel Sermaye, Kalite Yönetim Sistemi, Toplam Kalite Yönetimi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY HIGH GRADUATE THESIS THE ECONOMICAL ANALYSIS OF THE RESULTS OF PRODUCTIVITY AND QUALITY INCREASING TECHNIQUES WITH APPLICATION RESULTS IN FOOD ORGANIZATIONS. Nuri KAYA T.U. Institute of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Advisor: Assoc. Prof.Dr.Hasan GÜNGÖR 2004, Sayfa:183 Jury : Prof Dr. Faruk EMEKSİZ Assoc. Prof. Dr. Hasan GÜNGÖR Asst. Prof. Dr. Recep ERBAY The unplanned and uninspected investments related on production of food staff, which forms an important part of human life has caused a huge amount of national wealth of the country and investors without any profit to be idle and unusable. The steady increase in the number of supply put up in the market has created a big competition whereby the number of the companies working with unqualified workers and unhealthy conditions that struggle to be alive in the market by decreasing their quality with minimum costs have increased. As the costs of eligible companies which produce suitable to legal standards and own a registered economic structure have naturally more expenses, they have to intensify on their productivity and quality increase efforts to neutralize this unfair competition. The aim of this study is to investigate the application results in a flour company by using productivity and quality increasing techniques in food industry enterprises. With the best optimistic estimation, if it is considered that half of the flour production capacity in our country is idle, it is unavoidable for the flour producer to calculate his costs very carefully and to apply to all productivity principles. In the sample enterprise where this study was carried out, in nearly one year period, the possible physical loss regarding with the raw material purchased, cleaning process, and the loss during and after production were registered and then useful and theoretical solutions were discussed. The role of human factor on the productivity and quality improving efforts and the problems related to this were inquired to determine by poll studies applied to the workers. It was observed that the workers did not participate sufficiently to the decisions made by the management, were reluctant to make suggestions for the continual improvement and had the opinion that they were not considered enough important. In the research, also the relation and interaction of productivity and ISO 9000 and Total Quality Management Applications were researched and emphasized the fundamentals that have to be carried out by management and workers, and it was tried to determine solutions to the problems. Although there is modern technology and sufficient qualified workers in the sample enterprise, the education and training level as a regional characteristic of human resource are low. This situation on related with the productivity applications both education or motivation activities requires more importance. In case suitable management policies parallel to the regional characteristic specifications and measures were carried out, it was observed that positive developments were obtained.