Okul bahçe düzenlemeleri hakkında öğrenci görüşleri ve okul yöneticilerinin değerlendirmeleri
Students' opinions and school administrators' evaluations on schoolyard arrangements
- Tez No: 646514
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA AYDIN BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul bahçesi, öğrenci çizimleri, okul yöneticisi, cinsiyet, Schoolyard, student drawings, school administrator, gender
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Okulların eğitim öğretimlerinin dışında okul bahçelerinin düzenlenmesi öğrenciler için oldukça önem arz etmektedir. Bu araştırma, Çanakkale ilinde ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin okul bahçesi konusundaki düşüncelerini incelemek amacıyla gerçekleştirilen, nicel ve nitel boyutlarıyla ele alınan, karma araştırma yönteminin kullanıldığı ilişkisel tarama modelindedir. Örneklemde yer alan 12 ilkokulun 3. sınıf ve 12 ortaokulun 6. sınıf öğrencileri olmak üzere toplam 414 öğrencinin boş bir kağıda hayal ettikleri okul bahçesini çizmeleri istenmiş, görsel metin betimlemesi yapılarak çizimlerin analiz ve değerlendirme sonuçları tablolar eşliğinde gösterilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin verilerine göre; öğrencilerin okul bahçelerinde“sportif alan”,“eğitimsel - oyunsal alan”,“sosyal - kültürel alan”,“sanatsal alan”,“yönetimsel alan”,“doğa - yeşillik alan”ve“sağlık alanları”görmek istedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Alanlar içerisinde ise öğrenciler tarafından en fazla ağaçlar, futbol sahası, yüzme havuzu, basketbol sahası, salıncak, kantin, sağlık odası, oturma bankları, resimli duvarlar, çiçekli alan ve çim zemin çizimleri yapılmıştır. Bunların dışında az da olsa at binme yeri, buz pisti, okçuluk alanı, deprem makinesi, paintball alanı, telefon-tablet açma yeri, meyve suyu-süt çeşmesi, sera ve revir de yapılan farklı çizimlerden bazılarıdır. Çalışmada ayrıca, Çanakkale ilindeki ilköğretim okullarında görev yapan 32 okul yöneticisinden okullardaki mevcut okul bahçeleri envanterleri ve okul bahçeleri hakkındaki düşünceleri istenmiştir. Okul yöneticilerinin cevaplarına göre çalışmadaki okulların bahçelerinde basketbol sahası, futbol sahası, voleybol sahası, çocuk oyunları alanı, ağaçlar, kantin, güvenlik kamerası, ecza dolabı ve renkli duvarların bulunduğu tespit edilmiştir. Bu okulların bahçe zeminlerinin çoğunlukla beton ve parke taş zeminlerden oluştuğu görülmektedir. Fakat okul yöneticilerinin görüşlerine göre bahçe zemininin çim zemin, kauçuk zemin, toprak zemin ve çiçekli zemin istekleri ön plana çıkmaktadır. Yine okul yöneticilerinin düşüncelerine göre okul bahçesini düzenlemeyi etkileyen faktörlerden en çok“maddi imkânlar”ifade edilmiştir. Çalışmada öğrencilerin çizimleriyle okul bahçelerinin mevcut durumu karşılaştırılarak tespitler yapılmış ve önerilerde bulunulmuştur. Bu konuda İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerinin, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin; okul aile birlikleri, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler ile işbirliği içerisine girerek okul bahçelerinin düzenlenmesine katkıları desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
In addition to education, the arrangement of schoolyards is of great importance for students. The present study, aiming to investigate opinions of primary and secondary school students in Çanakkale province on schoolyards, has a relational screening model in which the mixed research method is used, discussing the subject in terms of qualitative and quantitative dimensions. A total of 414 students taking part in the sampling, students from 12 primary schools in the 3rd grade and students from 12 secondary schools in the 6th grade, were asked to draw a version of their dream schoolyard on a blank piece of paper, and then, analysis and evaluation results of these drawing were demonstrated through tables by conducting a visual text description. According to data derived from students participating in the study, it was found that students wanted to have“sports area”,“educational area - playground”,“social - cultural area”,“artistic area”,“administrative area”,“natural - green area”and“health areas”in their schoolyard. Among these areas, students mainly drew; trees, football field, swimming pool, basketball court, swing, canteen, health room, sitting benches, walls with pictures, an area surrounded with flowers, and grass floor. In addition to these, some of the drawings portrayed horse-riding field, ice rink, archery field, earthquake machine, paintball field, an area for mobile phones and tablets, a fountain of juice and milk, greenhouse, and a medical room. Moreover, in the study, 32 school administrators working in primary school in the province of Çanakkele were asked to give their opinions on their schools' current schoolyard inventory and schoolyards in general. According to their answers, it was found that these schools had basketball court, football field, volleyball court, playground, trees, canteen, security cameras, medicine cabinet, and colorful walls in the schoolyard. It was observed that the material used on the floor of the schoolyards in these schools was mostly concrete and cobblestone. However, according to school administrators' opinions, they would prefer the floor to be made of grass, rubber, soil, and filled with flowers. In addition, it was discovered from the administrators' expressions that the factor affecting schoolyard arrangement the most was“financial possibilities”. In the study, some conclusions were drawn by comparing student drawings and the current status of schoolyards as well as presenting suggestions on the matter. In this regard, Provincial / District National Education Directorates, school administrators and teachers must cooperate with parent-teacher associations, non-governmental organizations, and universities in order to contribute to the process of schoolyard arrangement.