Tekirdağ ili ev dışı ve ev içi havasındaki mikrofungusların tespiti, mevsimsel dağılımları ve klimatik faktörlerle ilişkisi
Fungal flora indoor and outdoor air of different residental houses in Tekirdağ city (Turkey) seasonal distribution and relationship with some climatic factors
  1. Tez No: 154246
  2. Yazar: BURHAN ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ASAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Havayla taşman funguslar, şehir havası, Ev içi ve ev dışı hava, Tekirdağ, Airborne fungi, urban air, Indoor and outdoor air, Tekirdağ II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET Tekirdağ İli Ev Dışı ve Ev İçi havasındaki Mikrofungusların Tespiti, Mevsimsel dağılımları ve Klimatik Faktörlerle İlişkisi Bu çalışmada, Tekirdağ İlindeki 6 farklı evin ev dışı ve ev içi havasındaki mikrofunguslar ile yoğunluklarının, aylık, mevsimsel ve klimatik faktörlerle ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır.“Yerçekimine Dayalı Petri Plak Metodu”kullanılarak içlerinde Rose-Bengal streptomycin agar besiyerinin bulunduğu petri plaklarının hava ile temas ettirilmesi sağlanmak sureti ile, Mart 2001 -Şubat 2002 tarihlerini kapsayan 12 aylık sürede, ayda bir defa olmak üzere örnekleme işlemleri gerçekleştirilmiştir. Mikrofungus izolasyonu için toplam 432 petri plağı kullanılmış ve bu plaklarda 1790'ı ev içi ve 241 5 'i ev dışı olmak üzere toplam 4205 mikrofungus kolonisi sayılmıştır. Çalışma sonucunda, 12 mikrofungus cinsine ait {Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Drechslera, Fusarium, Mycelia sterilta, Mucor, Penicillium, Rhizopus, Scopulariopsis,Trichoderma, Tricholhecium, Ulocladium) ve 42 mikrofungus türü [Alternaria alternata, A. citri, Aspergillus fumigatus, A. niger, A. tamarii, A. versicolor, A. yventii, Cladosporium cladosporoides, C. herbarum, C. oxysporum, C. sphaerospermum, Fusarium graminearum, Penicillium adametzii, P. aurantiogriseum, P. brevicompaclum, P. camembertii, P. canescens, P. chrysogenum, P. citreonigrum, P. citrinum, P. corylophylum, P. crustosum, P. decumbens, P. donkii, P. glabrum, P. granulatum, P. griseofulvum, P. herquei, P. hirsutum, P. implicatum, P. inflatum, P. islandicum, P. melinii, P. miczynskii, P. ochrocloron, P. oxalicum, P. pupurescens, P. roquefortii, P. simplicissimum, P. viridicatum, Scopulariopsis brevicaulis ve Trichothecium roseum] izole edilmiştir. En sıklıkla izole edilen mikrofungus cinsleri sırasıyla Penicillium, Cladosporium ve Alternaria'' dır. Penicillium ve Cladosporium ev içi havasının dominant cinsleriyken, Alternaria ve Penicillium ev dışı havadan en sık izole edilen cinslerdir. Toplam mikrofungus ve mikrofungus cinslerinin spor sayılan ile sıcaklık, nispi nem, toplam yağış, rüzgar hızı, günün güneşli zamanları, SO2 ve aerosol (Partikular madde) konsantrasyonu arasındaki ilişkiyi araştırmak için istatistiksel analiz olarak SPSS bilgisayar programı (7.0 versiyonu) kullanılarak“Korelasyon Analizi”uygulanmıştır. Aspergillus cinsinin spor konsantrasyonu ile sıcaklık arasında pozitif bir ilişki tespit edilmişken, aylık ve günlük nispi nem, günün güneşli zamanlan, aerosol (Partikular madde miktan) ve SO2 konsantrasyonu arasında ve aynı zamanda Penicillium spor konsantrasyonu ile ortalama aylık ve günlük günün güneşli zamanlan ve sıcaklık gibi parametreler arasında negatif ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fungal Flora in Indoor and Outdoor Air of Different Residental Houses in Tekirdağ City (Turkey), Seasonal Distribution and Relationship with Some Climatic Factors It was aimed to investigate the densities and monthly distribution of indoor and outdoor microfungi in six different residental houses in Tekirdağ City, by exposing petri plates containing Rose-Bengal streptomycin agar media for microfungi to air. Samples were collected one month intervals and over a period of 12 months between March 2001 and February 2002 in indoor and outdoor air of six different residental houses. The 432 petri plates were used for microfungi isolations and a total of 4205 microfungi colonies (1790 of indoor and 2415 of outdoor) were counted in these plates. As a result, 12 microfungal genera (Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Drechslera, Fusarium, Mycelea sterelea, Mucor, Penicillium, Rhizopus, Trichoderma, Trichothecium, Ulocladium) and 42 microfungal species {Alternaria alternata, A. citri, Aspergillus fumigatus, A. niger, A. tamarii, A. versicolor, A. wentii, Cladosporium cladosporoides, C. herbarum, C. oxysporum, C. sphaerospermum, Fusarium graminearum, Penicillium adametzi, P. aurantiogriseum, P. brevicompaclum, P. camembertii, P. canescens, P. chrysogenum, P. citreonigrum, P. citrinum, P. corylophylum, P. crustosum, P. decumbens, P. donkii, P. glabrum, P. granulatum, P. griseofulvum, P. herquei, P. hirsulum, P. implicatum, P. inflatum, P. islandicum, P. melinii, P. miczynskii, P. ochrocloron, P. oxalicum, P. pupurescens, P. roquefortii, P. simplicissimum, P. viridicatum, Scopulariopsis brevicaulis ve Trichothecium roseum) were isolated from indoor and outdoor air of residental houses. Most abundant microfungi were Penicillium, Cladosporium and Alternaria in study areas. While Penicillium and Cladosporium were predominant in indoor air, Alternaria and Penicillium genera predominantly isolated from outdoor air. Statistical analysis (SPSS Software for PC, version 7.0) were performed between spore count of total microfungi and microfungi genera and outdoor temperature, relative humidity, average rainfall, wind velocity, SO2 and Aerosol (it means particulate matter in air) concentration of city air. While positive correlation was found between the spore concentration of Aspergillus and temperature, negative correlation was found between the spore concentration of Aspergillus and average monthly and daily relative humidity, sunny time, Aerosols and SO2 concentration and also between the spore concentration of Penicillium and average monthly and daily sunny time, average monthly and daily temperature parameters.