Kırklareli'nin mevcut sivil mimarisinde pencerelerin analizi
Analysis of the window in the building of Kırklareli
  1. Tez No: 154252
  2. Yazar: İZZET YÜKSEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVNİHAL ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Konut, Geleneksel Pencere, Traditional house, trditional windows
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
îj/.v. i Bu çalışma; Kırklareli 'nin eski yerleşim birimlerinden, gönümüze ulaşan sivil mimarlık örneklerinde bulunan pencerelerin analiz edilmesini içerme" Kırklareli'nde 18. yüzyılın sonlan, 19. yüzyıl ve 20. yüzyılın başlarında yapılmış olan konutlar mevcuttur. Bu konutların pencereleri de bulunduğu devrin mimari özelliklerini yansıtmaktadır. Yapılan çalışmada, yoğunlukla yerinde yapılan incelemeler sonucu, mevcut geleneksel mahallelerdeki korunması gerekli yapılar tespit edilmiş, bunların pencerelerinin orijinal yapısını koruyup korumadığına bakılmış, tadilata uğramadığı tespit edilenlerinin analizleri yapılarak çeşitli şekillerde sınıflandırılmıştır. Birinci bölüm, giriş, bölümü olup; bu bölümde konunun önemi ve amacına değinilmiş, kullanılan materyaller ve metod hakkında bilgi verilmiş, pencere kavramına değinilerek geleneksel Türk konutunda pencerenin yeri belirtilmiştir. İkinci bölümde, mevcut sivil mimarlık örneklerindeki pencerelerin yapısal biçimsel ve tamamlayıcı elemanları bakımından analizi yapılarak, çeşitli özellikleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; yapılan analizlerden elde edilen bulgular açıklanmıştır. Dördüncü bölümde; bulgulardan elde edilen bilgiler ışığında değerlendirme yapılmasını içermektedir. Beşinci bölümde elde edilen sonuçlar açıklanmıştır. Pencerelerin genel özellikleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Windows are spesific topic in the building of Kırklareli. They represent essential and characterizing elements of an architecture culture, which perceieves the external space as natural extension of private ambit. This study aim of is to analyze those constans to which typological analysis of the window theme can be refereed in each structural functional, formal aspect. The analysis is conducted with reference to evaluation and stabilization of construction characters of the constant elements. Construction modes in relation to different historical periods to adapted materials, to new techniques allowed by the technological proress have been analyzed. And the historical development, urban planning, urban and cultural fabric of the town have been mentioned and general information is given about Kırklareli.